Tragedia „Colectiv” a scos românii în stradă

Numărul de morţi în urma incendiului de la „Colectiv”, de vineri seară, a ajuns la 32, dar peste o sută de persoane sunt încă internate, jumătate în stare critică sau gravă. Pe măsură ce zilele trec, opinia publică identifică tot mai mult accidentul cu corupţia din clasa politică, acea corupţie care căpuşează afacerile din România şi nu le lasă să se dezvolte normal. Clubul „Colectiv” s-a vrut a fi o poveste frumoasă făcută cu bani puţini. Nu era un club pentru copii de bani gata, ci un club rock, frecventat de studenţi şi tineri intelectuali. Ne putem da seama de asta şi după profesiile celor care au murit sau sunt răniţi. Sunt printre ei arhitecţi, programatori ai firmei Oracle, mulţi studenţi, fotografi, muzicieni, jurnalişti, oameni cu profesii liberale în general.

25 de mii de români au ieşit şi aseară în stradă, la Bucureşti blocând Piaţa Universităţii. Ei au cerut demisia primarului din Sectorul 4, Cristian Popescu zis Piedone, dar aceasta a reacţionat spunând că vrea să facă un monument în memoria celor care au murit la „Colectiv”. Un semn că nu îşi înţelege partea de vină, dar nici că altceva are de făcut în perioada următoare.

În paralel, cei trei patroni ai clubului Colectiv au ajuns în arest. Unul dintre ei a transmis un mesaj prin avocat. "Sunt împietrit de durerea din mine şi din jurul meu. Am pierdut colegi şi prieteni dragi în noaptea care ne-a îndoliat pe toţi. Alţii se zbat la margine de viaţă, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toţi, în gând în fiecare clipă de acum şi până când voi închide ochii. Am vrut să fac din Colectiv o poveste frumoasă, pentru că am crezut mereu în pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfârşit printr-un coşmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. Aş vrea să pot şterge lacrimile de pe obrajii celor care i plâng pe cei care s-au dus. În schimb, nu pot decât să stau cu capul plecat în faţa judecăţii. Regret enorm tot ce s-a întâmplat", a spus Costin Mincu, prin intermediul avocatului său. Mai multe trupe şi-au anulat concertele programate pentru aceste zile în Bucureşti.

Procurorul general Tiberiu Niţu spune că au fost deja audiate câteva zeci de persoane, iar ieri anchetatorii au ridicat şi documente de la Primăria sectorului 4 legate de autorizarea clubului Colectiv. Din club au fost ridicaţi cinci saci cu telefoane şi resturi de haine, care să ajute la elucidarea cauzelor pentru care incendiul s-a extins atât de repede. Imaginile de pe camerele de supraveghere din Clubul Colectiv arată că tavanul localului a fost cuprins de flăcări violente în doar zece secunde. (A.A.)

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: