Tranzacţiile de energie, pe OPCOM sau pe sub masă?

HotNews a obţinut o înregistrare din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în care Mihăilă şi Brădean încercau să-i convingă pe decidenţi cât de bun ar fi contractul de 262 de milioane de euro pentru companie, deşi 7 milioane de MW ar fi fost vânduţi sub costul de producţie. Înregistrarea arată cam cum văd oamenii din energie o piaţă din care băieţii deştepţi nu au dispărut, ci doar s-au perfecţionat. Bursa energiei, OPCOM, este acoperirea legală pe care producătorii de energie şi intermediarii simulează transparenţa. În fapt, toate înţelegerile se fac în culise, iar atunci când un pachet mare, cu preţuri mici, este scos la vânzare de un producător, băieţii deştepţi ştiu cine este beneficiarul şi nu se concurează între ei. Tinmar ştie că ia de la CE Oltenia, la fel cum Energon Power&Gas ştia că Hidroelectrica îi va face o ofertă bună.

Un scurt dialog dintre membrii CS al Hidroelectrica este relevant în acest sens. „V-am încurajat să contactaţi consumatorii eligibili (...), aici nu aveţi nicio reţinere din partea mea să încheiaţi contracte directe (...) Avem oferte, dar nu le-aţi dat curs", spunea Borza. Propunerea a fost respinsă de reprezentanta Fondului Proprietatea, Oana Truţă, care considera că toata energia trebuie vândută competitiv şi transparent, pe OPCOM. "De aceea s-a făcut platforma de tranzacţionare pentru consumatori mari", a argumentat Truţă. "Dar care s-a dovedit a nu fi operaţională", a replicat Borza. „Pentru ca toţi îşi fac tranzacţiile pe sub masă", a pus Truţă punctul pe „i”.

Faptul că „toţi îşi fac tranzacţiile pe sub masă”  poate explica şi reducerile de preţuri care au avut loc în acest an pe OPCOM. CE Oltenia vindea anul trecut cu 220-240 lei/MWh. Acum a contractat producţia a patru blocuri energetice pentru tot anul viitor la 184-186 lei. În România sunt doar câţiva producători mari de energie, câţiva băieţi deştepţi suficient de puternici încât să prindă contracte pe doi-trei până la zece ani, aşa că o înţelegere în piaţă, în complicitate cu angajaţi de la OPCOM, nu ar fi tocmai exclusă. După ce băieţii deştepţi îşi asigură portofoliul de contracte la preţuri mici, pe termen lung, preţul pe OPCOM va creşte, dar intermediarii vor fi singurii beneficiari. Şi, desigur, directorii companiilor de stat, care trebuie să fi avut motivele lor pentru a încheia contracte dezavantajoase pentru societăţi. De altfel, posibila înţelegere între jucătorii de pe OPCOM este în prezent cercetată de procurorii DNA.

Oana Truţă reprezintă Fondul Proprietatea la Hidroelectrica. Reprezentantul ministrului Niţă era Mihăilă, cel desemnat de altfel şi în CS de la CE Oltenia. În timp ce Truţă a cerut demiterea lui Brădean doar pentru că a venit cu o astfel de propunere penală în Consiliu, iată cum a reacţionat reprezentantul statului, mai ales că Truţă ameninţase că va anunţa Guvernul şi FMI. "Dar ce, FMI ne pune frânghia de gat? FMI e permite nouă să discutăm orice. Pe Brădean l-am propus eu director, îmi asum asta", a spus Mihăilă. "Doamna Truţă sau domnişoara, nu ştiu ce sunteţi că nu am verificat, a venit amărâtul ăsta cu o propunere şi acum îl strângem de gât, îl dăm afară? Nu veni cu securea pe noi. Ne ducem la FMI să reclamăm? Nu ridicaţi fustiţa la oricine. Nu este cazul sa va duceţi imediat la FMI, la Guvern, la...", a mai spus Mihăilă. "Eu zic sa rămânem aici, să ne învăţăm să ne spălam rufele în familie, să rămână discuţia aici", a continuat Mihăilă. Şi în familie s-ar fi spălat, dacă nu intra pe fir DNA.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: