Trei federaţii contestă CCM-ul. Vezi de ce!

Contractul Colectiv de Muncă al salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia a ajuns ieri pe masa inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Nici nu s-a uscat cerneala semnăturilor, că trei dintre cele patru federaţii participante la negocieri au şi depus adrese de contestare a documentului. Interesant este că una dintre federaţiile contestatare nici nu mai are reprezentativitate. George Romanescu, şeful de la ITM, confirmă existenţa adreselor, nu poate da detalii despre solicitări, însă promite că în maxim cinci zile contractul va fi verificat.

Sindicatul Naţional Petrom - Energie reprezentat în comisia de negociere de Costel Mitruţ, Federaţia „Energetica” reprezentată de Florin Trofin şi Constantin Creţan de la Federaţia „Univers” sunt cei trei contestatari. Motivarea contestaţiei este de râs. Supărarea acestora este că ei reprezintă „restul“, în negocierile pentru CCM. Marin Condescu şi restul.

Cei trei lideri de sindicat sunt supăraţi că fiecare pagină din cele peste o sută ale CCM-ului a fost semnată şi ştampilată doar de Marin Condescu, reprezentat al FNME, când de fapt ar fi trebuit să fie semnată şi de şefii celor trei confederaţii. Dar, la final apare semnătura şi numele fiecărei persoane care a fost la negocieri. Aproape, pentru că sindicalistul Constantin Mitrescu nu a semnat. „Este onorifică semnătura de pe fiecare pagină, e importantă aia de la final şi au semnat“, spune un lider sindical.

Federaţia lui Creţan, mai mare decât a lui Condescu

Liderul Constantin Creţan a explicat de ce este nemulţumit. „La CCM noi am făcut o adresă către ITM deoarece contractul trebuie semnat de cele patru federaţii. În momentul în care se încearcă să se semneze un contract doar cu o semnătură, a unui individ care de fapt sifonează banul public, este incorect“, a spus Creţan.

Individul este evident Marin Condescu, şeful FNME, care are 93% din salariaţi membri de sindicat. Mai mult, Creţan spune că federaţia pe care o conduce el este mai mare decât a lui Condescu. „Domnul Condescu reprezintă până la urmă o federaţie mult mai mică decât cea pe care o conduc eu. Federaţia Naţională din electricitate Univers este o federaţie recunoscută la nivel naţional cu un număr foarte mare de membri şi CCM nu poate fi semnat decât de cele patru federaţii“, a spus Creţan.

Întrebat dacă are şi alte probleme referitoare la CCM, Creţan a sugerat că a preferat să fie cu administraţia CEO, decât cu Condescu. „Am multe obiecţiuni, dar am pierdut până la urmă o bătălie, dar nu un război. Am fost nemulţumit total, dar nu puteam să hotărăsc de partea sindicală ce urmărea să apere interesele propriilor lor lideri şi nu interesele salariaţilor. Sper ca pe viitor să obţin un succes cât mai mare“, a spus acesta la un post local de televiziune.

REPREZENTATIVITATE

Federaţia „Energetica” reprezentată la negocierile din CEO de către Florin Trofin nu mai are reprezentativitate, spun surse sindicale. De pe 12 februarie, reprezentativitatea „Energetica“ în ramura de activitate a expirat, de asta s-au grăbit să semneze. Reprezentativitatea se dă pe patru ani, iar acum nu o mai au că nu mai au atâţia membri.

CE SPUNE ITM

George Romanescu, inspector şef la ITM Gorj, confirmă că a primit trei adrese, dar nu se poate pronunţa asupra soluţionării acestora. „Am primit trei adrese de la trei confederaţii sindicale. În cel mai scurt timp, 3-5 zile, vom analiza procedura de încheiere a CCM-ului şi dacă aceasta a fost îndeplinită va fi înregistrat în Registrul Unic“, a declarat Romanescu.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: