Trei vești bune despre viitor de la trei „viitorologi” renumiți

În 1992, Francis Fukuyam (om de știință, politolog și economist) publica best-seller-ul „Sfârșitul istoriei și ultimul om”. Concluzia finală a cărții este că omenirea evoluează înspre un stadiu stabil în care ne vom transforma într-o singură civilizație, una globală, guvernată de același sistem politic: democrația liberală.

Într-un fel, este deja cazul. Aproape peste tot în lume, sistemul politic după care sunt conduse aproape toate statele este foarte similar, dacă nu identic. Capitalismul este deja sistemul economic dominant, peste tot ne explicăm fenomene naturale și în general evenimente pe care nu le înțelegem recurgând la cercetarea științifică. Practic, diferențele fundamentale între civilizații au dispărut.

Dacă ne uităm în jur, nu pare că tendința către globalizare se păstrează. Cu toate astea, nimeni nu a spus că este un proces continuu. Evul Mediu, de pildă, e un exemplu concret în care omenirea s-a întors din drum și a luat-o către pierzanie. Și-a revenit greu, dar și-a revenit. Nu este exclus să ne afundăm iarăși într-un ev mediu 2.0, dar, pe termen lung, noii cercetători și futurologi spun că Fukuyama avea dreptate. De altfel, 25 de ani mai târziu, un alt autor care a zguduit lumea cu viziunea sa despre viitorul omenirii vine să confirme și să completeze previziunea japonezului.

Yuval Harari (israelianul care a scris „Sapiens, o scurtă istorie a omenirii”, 2011) ne spune că trăim într-o perioadă crucială, în care „moralitatea este mai importantă ca oricând, pentru că puterea omenirii a crescut foarte mult și este esențial să o folosim în mod responsabil”. Continuă: „Avem puteri aproape divine de a crea și de a distruge, viața în întregul ei este acum în mâinile noastre. Ce să facem cu ea este în egală măsură o problemă științifică și etică. Vă propun doar un exemplu: ce se întâmplă dacă doi pietoni vor sări în același timp în fața unei mașini care se conduce singură, iar acea mașină va avea de luat decizia dacă să omoare acei doi pietoni sau să vireze brusc într-un zid și să-și omoare șoferul? Inginerii care acum lucrează la softurile pentru aceste mașini trebuie să ia serios în considerare această dilemă.”

În fine, dacă vi se pare că e „mai rău decât înainte”, să mergem la un al treilea savant, Steven Pinker (psiholog, lingvist, doctorand în științe cognitive) care, în cartea lui „Îngerii păzitori ai naturii noastre, o istorie a violenței și umanității” (2011) spune că trăim într-o societate din ce în ce mai puțin violentă și că această dezvoltare naturală înspre non-violență este progresul pe care îl apreciem cel mai puțin și de care mulți nici măcar nu suntem conștienți, din evoluția omenirii.

Prin urmare, trei oameni care par că știu despre ce vorbesc, ne spun că tot ce se întâmplă în jurul nostru, la nivel global, este de bine. Noi vom trăi și poate vom vedea, dacă nu vom muri între timp. Succes.

Vizualizări: 369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: