Tribunalul Gorj: Sindicatele din FNME au câștigat cotizația

Federația Națională Mine Energie (FNME) a câștigat procesul cu CE Oltenia, privind reținerea cotizației sindicale pe statul de plată. Tribunalul Gorj s-a pronunțat ieri în favoarea FNME, iar decizia este executorie.

Instanța a dat dreptate liderilor sindicali, iar aceștia spun că au demonstrat încă o dată abuzul conducerii CE Oltenia. Sentința Tribunalului Gorj a fost dată ieri, în favoarea FNME, dar ea poate fi atacată: „Respinge excepţia lipsei legitimării procesuale active, invocată de SC CEO SA. Respinge în principiu cererea de intervenţie principală formulată de Sindicatul Lignitul Oltenia. Admite acţiunea formulată de Federaţia Naţională Mine Energie şi cererea de intervenţie formulată de Sindicatul Liber Minerul EMC Rovinari Pinoasa. Anulează art.19 al Hot.51 din 5.07.2013 a Directoratului SC Complexul Energetic Oltenia, referitor la încasarea şi virarea lunară a cotizaţiei de încasat şi a Anexei parte integrantă, cu repunerea părţilor în situaţia anterioară. Obligă pârâta la 2000 lei cheltuieli de judecată - onorariu avocat. Cu apel”.

Prima decizie a instanței, prin care Directoratul CE Oltenia trebuie să rețină și să vireze cotizația sindicală, a fost dată în august, dar ea nu a fost pusă în aplicare de companie. Administrația CE Oltenia a încetat la mijlocul anului trecut să mai rețină pe stat cotizația de membru de sindicat, așa cum se proceda de ani de zile. Conducerea CE Oltenia a dat o altă interpretare articolului privind cotizația, prevăzut în CCM. Compania a impus noi reguli pentru reținerea cotizației. Directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a cerut, rând pe rând, adeziuni, cereri semnate de angajat, copii cu acte de identitate, tabele, etc. În august, instanța a hotărât prin ordonanță președințială ca societatea CE Oltenia să suspende hotărârea privind modificarea modului de acordare a cotizației, dar nu a ținut seama de decizia magistraților.

Sindicatele au depus o plângere penală din cauza nerespectării hotărârii instanței, însă nu s-a auzit să se facă cercetări în acest caz. Lipsa cotizației sindicale a dus la decimarea sindicatelor, ca urmare a problemelor financiare.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: