Trocul

La cum merg lucrurile în politica românească şi la cât de categorici sunt politicienii în opiniile lor ai putea crede ca sunt nişte munţi de granit. Recentul scandal al numirilor procurorului general şi al şefului DNA a împărţit iar România in două: o parte  care-şi dorea să asiste la un circ complet sub formă de concurs televizat pentru ocuparea posturilor şi alta parte care nu-şi dorea concursul, dar care trăgea din răsputeri să fie numiţi oameni obedienţi unora sau altora. Până la urmă, Ponta şi Băsescu i-au dezumflat pe toţi si au pus-o de înţelegere care a uimit pe toată lumea pentru că a fost dusă până la capăt. Băsescu a vrut-o pe Kovesi, iar Ponta pe Niţu şi ambele propuneri au fost anunţate de premier din postura sa de ministru al justiţiei interimar.

Până la urma cei doi au făcut un troc cu cele mai înalte funcţii din ierarhia statului şi a justiţiei. Ambii au pierdut la imaginea lor personală, pentru că Băsescu  a fost de acord cu un personaj pe care l-a refuzat o dată când a mai fost nominalizat şi a participat la un interviu jenant pentru orice om de bun simţ, iar Ponta a pierdut si el pentru că luni de zile dacă nu ani ne-a spus de pe unde a putut că Laura Codruţa Kovesi este omul lui Băsescu pe care la alegeri s-a jurat că-l desfiinţează. Trocul politic făcut de cei doi oameni din stat se pare ca are la bază iar binele public, cu care o sa ne tot sufoce de acum înainte... Dar nici Ponta si nici Băsescu nu mai sunt credibili, decât poate în fata oficialilor europeni, pentru că ambii, în urmă cu doar câteva săptămâni, susţineau sus şi tare că numirile celor două persoane ar trebui să se facă pe baza unui concurs şi a unor criterii transparente, care să fie cunoscute de toată lumea. Ce s-o fi întâmplat intre timp de au renunţat chiar la criteriile pe care singuri le-au anunţat si le-au impus, numai ei pot să ştie.

Daniel Morar a fost împins să demisioneze pentru ca trocul politic al lui Ponta şi Băsescu să fie pus în aplicare. Până una alta, între cei trei protagonişti ai scandalului, dacă-l socotesc şi pe Morar, eu îl cred pe Morar pentru că pur si simplu în cei câţiva ani în care a condus DNA ne-a obişnuit cu ideea ca legea nu are culoare politică... Iar Morar nu părea fericit nici că o numesc pe Kovesi la DNA, nici că-l vor numi pe Niţu la Procuratura Generală si nici ca el va fi numit pentru 9 ani la Curtea Constituţionala... Minciuna cu cerinţele Comisiei Europene nu mai tine pentru că, ea, Comisia, a spus: „prezentarea unui număr suficient de candidați de înaltă calitate profesională în cadrul unui proces deschis și transparent și, în măsura posibilului, care să primească girul CSM,sunt elemente esențiale pentru asigurarea desemnării unei conduceri în măsură să obțină încrederea publicului". Daca au spus aşa acum de ce tac?

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: