UATAA Motru are de recuperat 160 de miliarde

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru are de achitat circa 50 de miliarde de lei vechi către CE Oltenia pentru cărbunele livrat. Acest lucru se datorează restanţelor de circa 160 de miliarde de lei vechi pe care le are de recuperat de la cetăţeni. Chiar dacă unitatea încasează cu dificultate sumele restante de la asociaţiile de proprietari, deocamdată nu se ia în calcul o majorare a preţului gigacaloriei.

Uzina de Termoficare are de recuperat bani grei la asociaţiile de proprietari din Motru. Practic, dacă s-ar reuşi recuperarea unei treimi din suma datorată de cetăţeni, UATAA şi-ar putea plăti restanţele la cărbune către CEO. Sumele dobândite din vânzarea de energie au fost alocate furnizorului de păcură şi pentru reparaţii. “Avem de recuperat circa 160 de miliarde de lei vechi de la cetăţeni, sunt într-adevăr sume mari, oamenii plătesc cu dificultate. Probabil sunt şi probleme sociale, mă refer la venituri, nu au oamenii bani. Sunt oameni care înregistrează datorii foarte mari şi nu există altă modalitate decât acţionarea în instanţă. E o problemă generală a CET-urilor, se încasează greu. Avem datorii de circa 50 de miliarde de lei vechi către CE Oltenia, pentru cărbunele livrat din martie, anul trecut. Ultima factură atunci am achitat-o. Sperăm să reuşim să face în aşa fel încât să putem să ne plătim aceste datorii pe cărbune. Banii pe energia vândută au fost încasaţi însă centrala funcţionează cu doi combustibili, păcură şi cărbune. La păcură ne-am achitat integral datoria”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru.  

Furnizarea agentului termic, din noiembrie

Conducerea UATAA precizează că agentul termic va fi furnizat începând cu luna noiembrie, însă se va proceda mai devreme la distribuirea acestuia dacă temperaturile vor fi foarte scăzute. “Sezonul rece începe cu 1 noiembrie însă dacă înainte de această dată temperaturile nocturne vor scădea consecutiv trei zile sub 10 grade o să pornim sistemul centralizat. Până în data de 15 octombrie vom finaliza toate reviziile şi reparaţiile la cazanul de iarnă. Urmează după perioada de vară o oprire de maxim cinci zile în care se va face revizie pe magistralele de transport a agentului termic. Sunt instalaţii comune şi pentru funcţionarea de vară şi pentru funcţionarea de iarnă. Totodată, pentru că funcţionăm în cogenerare, din noiembrie vom produce şi energie electrică pe care o vom livra în sistemul energetic naţional”, a precizat directorul Corcoaţă.  

Preţul, la fel ca în 2012

Reprezentanţii Uzinei de Termoficare mai spun că nu va fi majorat preţul gigacaloriei. “La ora actuală preţul practicat pentru populaţie este de 160 de lei/Gcal, preţ aprobat de către consiliul local, unul dintre cel mai mic din ţară. Este în vigoare şi în anul acesta şi nu cred că se va modifica până la sfârşitul anului, se va menţine. Consiliul local este cel care decide preţul, dar din discuţiile pe care le-am avut nu se va lua în considerare o majorare”, a mai spus directorul UATAA Motru.  

Vizualizări: 2,770

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: