Ultima analiză înainte de continuarea sau renunţarea la Electra

Ministerul Economiei a anunţat ieri că va face până în luna octombrie o analiză referitoare la înfiinţarea celor două companii energetice, Electra şi Hidroenergetica, înfiinţare blocată de acţiunile în instanţă a Fondului Proprietatea şi a unor sindicate. „În urma analizei, se va clarifica situaţia juridică a companiilor şi se va lua o decizie finală în privinţa acestora”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Înfiinţarea celor doi giganţi energetici fusese decisă prin  HG nr. 56/20.01.2010 şi  H.G. nr. 357/14.04.2010, dar blocată ulterior în urma unor acţiuni în instanţă a Fondului Proprietatea şi a unor organizaţii sindicale şi persoane fizice. „În paralel, se analizează posibilitatea, agreată şi de FMI, a reorganizării sectorului energetic în două companii, care să asigure o exploatare optimă din punct de vedere tehnic, bazată pe un mecanism clar de funcţionare, în care să nu mai fie incluse Hidroelectrica şi Nuclearelectrica”, mai informează comunicatul.

Doi campioni energetici mai mici

Directorul Direcţiei de politici energetice din cadrul Ministerul Economiei, Alexandru Săndulescu, a declarat la începutul lunii aprilie că autorităţile caută soluţii alternative la cele două mari companii energetice care urmau să fie înfiinţate, Electra şi Hidroenergetica.

Potrivit acestuia, o soluţie viabilă ar fi crearea a două complexuri energetice, în cazul în care cei doi mari giganţi energetici nu vor fi înfiinţaţi până la sfârşitul acestui an. Primul complex energetic ar urma să fie bazat pe lignit, incluzând Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), dar şi cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), ia cel de-al doilea ar viza zona de huilă şi ar putea fi alcătuit din Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani şi termocentralele Deva şi Paroşeni. "Unul din complexuri ar fi pe lignit şi celălalt pe huilă, ca proiect intermediar pentru crearea celor două companii. Ele urmează să fie şi prezentate Fondului Monetar Internaţional (FMI), ca soluţie alternativă la cele două companii, dar această decizie se va lua în situaţia în care cele două companii nu vor fi înfiinţate până la sfârşitul anului. Este nevoie, de asemenea, şi de o nouă Hotărâre de Guvern care să prevadă acest lucru", a declarat Alexandru Săndulescu, la acea dată.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: