Ultimatum pentru Casa Maria Lătăreţu

Obosită de atâtea încercări, Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu, a lansat un ultimatum către autorităţile gorjene. Dacă până la 30 septembrie nu se vor întocmi toate documentele necesare pentru predarea casei Muzeului Judeţean, femeia are de gând să ia toate lucrurile din casă şi să le ducă la Bucureşti, acolo unde locuieşte.

De mai bine de patru ani Ioana Lătăreţu, nora celei care a fost Maria Lătăreţu, încearcă să convingă autorităţile gorjene pentru a face ceva în ceea ce priveşte casa artistei de la Bălceşti. Femeia este nemulţumită de modul în care sunt păstrate obiectele şi de felul în care casa este administrată şi este decisă să ia tot ce i-a aparţinut artistei pentru a le putea păstra şi conserva în condiţii optime. „Îmi vine să plâng, am mers de atâtea ori la domnul Ion Călinoiu, am mers la Consiliul Local din Bengeşti, am vorbit cu domnul prefect. Nu m-a auzit nimeni. Am vorbit în van. Nu mai accept ca lucrurile măicuţei mele să stea în halul acela de mizerie. Am găsit costumele gri, erau murdare şi mucegăite. Casa este umedă, neaerisită, doamna Georgiana Chelu cea care se ocupă de ea o deschide după pofta dumneaei. Dacă până în 30 septembrie nu se rezolvă cu actele eu vin şi le iau” a spus Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu.

Fotoliul rămâne la Bengeşti

Pentru că nu poate transporta anumite obiecte până la Bucureşti, Ioana Lătăreţu intenţionează să le doneze unei persoane nevoiaşe din localitatea Bălceşti. ”În afară de fotoliu care aparţinea Mariei Lătăreţu, în care crea şi se odihnea, şi o masă, iau tot. Tablouri, costume, obiecte personale, farduri, vioara tăicuţului, magnetofonul. Doar covoarele să mai rămână. Dacă găsesc un om sărman la Bălceşti le iau şi le dau de pomană”, a precizat Ioana Lătăreţu.

Deşi femeia a primit mai multe oferte din partea unor muzee de renume din ţară, pentru a dona lucrurile care au aparţinut Mariei Lătăreţu, aceasta a considerat că toate aceste obiecte ar trebui să rămână în Gorj.

Primarul promite din nou

Inventarierea bunurilor pentru preluarea de către Muzeul Judeţean Gorj nu s-a putut efectua pentru că nu există cadastru pentru terenul pe care este situată Casa Memorială Maria Lătăreţu, teren oferit de Consiliul Local din Bengeşti-Ciocadia. ”Acum se rezolvă, va fi preluată. Trebuie să facem cadastrul pe teren ca să ştim exact suprafaţa acestuia. Când s-a făcut casa nu s-a făcut şi cadastrul. Trebuie să ştim exact suprafaţa pe care o predăm în protocol. Iar nora Mariei Lătăreţu nu are de unde să ştie din Bucureşti ce este la casă. Nu este chiar aşa cum crede dânsa. Este o salariată căreia i-am dat şi câteva sarcini prin dispoziţie ca să se ocupe de casă. Nu ne permitem să o ţinem deschisă în permanenţă”, a spus Victor Geogia, edilul din Begeşti- Ciocadia.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: