Un bătrân din Motru trăieşte de o zi pe alta

Un bătrân din Motru, în vârstă de 92 de ani se roagă în fiecare zi să dispară de pe faţa pâmântului, zilele fiindu-i din ce în ce mai grea. Dacă fiecare om îşi doreşte ca ultima perioadă a vieţii să-i fie şi cea mai uşoară, nu aşa se petrece şi cu Ilie Dobrescu. Acesta trăieşte într-un cămin de nefamilişti care aparţine societăţii SC. Cazare Cantina SA din Motru.

Bătrânul este în această situaţie de doi ani de zile de când i-a murit soţia. Uitat de cei patru copii, pe care nu i-a mai văzut de opt ani, acesta este nevoit să trăiască din mila vecinilor, care din când în când îi mai aduc câte ceva de mâncare.

Fiul l-a lăsat fără casă

Garsoniera în care locuia i-a fost vândută de fiul vitreg după moartea soţiei sale printr-o înşelătorie. „Am avut încredere în el şi i-am făcut acte pe garsonieră. După ce a murit soţia mea, cu care am stat 45 de ani, mi-a spus că mă duce la un doctor din Severin, iar când am ajuns acolo m-a închis în apartamentul lui şi am stat patru zile încuiat în casă. Când m-am întors în Motru, în casa mea era altcineva. Îmi vânduse garsoniera cu tot cu lucrurile din ea”, povesteşte bătrânul.

„Cred că o să mă găsească mort în casă“

Bătrânul povesteşte că trec zile la rând când nimeni nu calcă pe la el „Este o femeie de la cantină care îmi mai aduce câte o farfurie de mâncare caldă, dar acuma nu a mai venit de mult. Sunt două zile de când nu a mai venit nimeni pe la mine. Cred că o să mă găsească mort în casă că de câteva zile îmi e foarte rău”, mărturiseşte Ilie Dobrescu.

Singurii bani pe care-i primeşte bătrânul sunt 240 de ron pe lună, pensie de veteran. Din aceştia plăteşte chiria 180 de ron pe lună, iar restul îi rămân pentru mâncare şi pastile. „Dacă rog pe cineva să-mi cumpere de mâncare, trebuie să-i las bani pentru asta, că nu se duce nimeni degeaba. De pastile ce să zic- Nu am decât nişte Paracetamol că mă doare foarte tare capul. Alte pastile nu am”, declară Ilie Dobrescu.

„Acolo se face loc doar dacă moare cineva”

Deşi aproape şi-a pierdut vederea şi nici nu se mai poate deplasa, Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap nu i-a acordat bătrânului decât penultimul grad de handicap, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de nimic. Din această cauză autorităţile locale din Motru nu pot face mare lucru pentru Ilie Dobrescu. „Avem dosarul domnului Ilie Dobrescu de mult timp în vedere şi intenţionăm să-l internăm într-un azil de bătrâni. Până acum nu am putut face nimic pentru el din cauza aprecierii comisiei de evaluare total eronată, însă am vorbit deja cu conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi ne-au promis că vor face ceva pentru el, dar ştiţi cum e, acolo se face loc doar dacă moare cineva”, a declarat Valeria Luca, şef Serviciu Asistenţăşi Protecţie Socială Motru.

Din cauza lipsei de căldură, venirea iernii îl sperie pe bătrân. Tot ceea ce mai speră acesta este că va muri şi nu va mai apuca să mai treacă încă o iarnă cum a fost cea de anul trecut.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: