Un cap în gură și o mușcătură

Unii oameni (doamnele mai ales) se întreabă ce anume este atât de diferit la fotbalul ăsta de bărbații își pierd într-atât capul după el încât să plângă, să se ia la bătaie sau să fie pur și simplu fericiți datorită lui. Paradoxal și poate neconvenabil pentru aceia care vor să înțeleagă, trebuie să te uiți la ceva fotbal ca să pricepi. Fotbalul înseamnă respect și sportivitate, desigur, dar noțiunile astea le găsești în orice sport.

Pe undeva e de înțeles că FIFA se ferește să promoveze tocmai ”valorile” care fac fotbalul unic și atât de mare consumator de nervi și pasiuni. Fotbalul este un sport atât de intens încât îi transformă pe aceia care îl joacă în niște copii tembeli și lipsiți de orice norme de politețe. Unele imagini de la acest campionat mondial (unul așa cum nu am văzut vreodată, în decursul vieții mele) ne vor urmări mulți ani, întrebându-ne cum este posibil ca niște adulți cu experiență și creier pot avea reacții pe care le-ai considera inacceptabile și într-o grădinițe de cartier. Ne va urmări gestul lui Raul Meireles, de pildă, killer-ul portughez cu creastă de punkist și barbă fioroasă de tăietor de lemne nordic care într-un acces de nervozitate i-a arătat pe la spate, dar ostentativ și în văzul tuturor camerelor, ambele degete mijlocii arbitrului care îl eliminase pe coechipierul lui, Pepe. Ne vom aminti mult timp și capul în gură pe care Benoit Assou-Ekoto, un fotbalist care a jucat mulți ani în teoretic cel mai civilizat campionat din lume, Premier League, l-a aplicat unui coechipier, chiar pe teren, după o ceartă aprinsă cu acesta. Și, desigur, mușcătura lui Suarez, care mai că nu a rupt o bucată din omoplatul lui Chiellini. Și dacă ar fi prima... Este a treia oară în ultimii trei ani când Luis Suarez, atacantul uruguayan care joacă pentru Liverpool, își mușcă cu sălbăticie un adversar, chiar pe terenul de joc. Șocantă a fost și reacția sud-americanului după ce și-a mușcat adversarul, pe acesta durându-l foarte tare dinții și plângându-se doctorilor echipei din cauza asta, semn că italianul era cam ațos și nefăcut.

De ce se întâmplă lucrurile astea abominabile? Nici eroii lor negativi nu ar putea să vă spună. De altfel, în afara terenului de joc, toți sunt niște băieți de toată isprava. Pe teren se transformă. Pentru că pe teren este fotbalul. Vă las cu un alt dur al terenului de fotbal, Joey Barton, care a comentat așa incidentul pe Twitter: ”Îl iubesc pe Suarez. Iubesc pasiunea lui pentru acest joc. L-aș vrea în echipa mea în fiecare zi a săptămânii.”

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: