Unde-i carte multă e și Iohannis mult

“Unde-i mintă multă e și prostie multă”. Așa își începea doamna Udrea campania pentru prezidențiale, cu referire la fraierii ăia de ”intelectuali” (ghilimelele nu-i aparțin din simplul motiv că e greu să pui ghilimele în vorbire) care nu i-au rămas aproape în munca ei sisifică și narcisistă de autovalidare. Am vrut să spun intelectuali băsiști, dar tot doamna Udrea a lămurit, cu stilul dumneaei tăios de Pleșcoi, și acest aspect: ”cine nu mă susține înseamnă că n-a fost niciodată băsist”. Nu e greu să realizezi la cine se referea madama, cu vorba aceea mintoasă, de cel mai desăvârșit prost-gust: se referea la toată lumea care a citit măcar vreo zece cărți bune. Oricine a trecut prin acest exercițiu intelectual s-a îndepărtat deja de retorica găunoasă a flebeței președintelui.

Dar parcă Andrei Pleșu vrea, totuși, să-i facă în ciudă demonstrându-i că are dreptate. Pleșu a scris în Dilema Veche că îl va vota pe Klaus Iohannis pentru că ”are suficiente calități pentru a schimba zgomotul de fond al campaniei electorale”. Ca de fiecare dată, domnul Pleșu e elegant. De data aceasta prea elegant, parcă. Păi, haide, bre, nea Andrei, că nici nu-mi vine să-ți zic altfel, alea ce-ai văzut matale la Iohannis ți se par calități? Și de unde și până unde apreciază un fost susținător devotat al lui Băsescu un spirit benign și lipsit de orice spontaneitate ca acela al neamțului care tace nu neapărat pentru că ar face, ci pentru că nu prea are ce să zică?

De fapt, mi se pare că Andrei Pleșu a făcut exercițiul simplu al omului bine orientat. De fapt, el însuși se urăște puțin pentru că l-a lăudat pe Iohannis. De fapt, Pleșu a probat eterna suferință a românului familiarizat cu o democrație neavantajoasă: a ales răul cel mai mic încă dinainte ca acesta să fie ultima opțiune. Acest exercițiu de umilință al celui mai reputat om de cultură al țării e de natura să ne descurajeze un pic. Dar semnalele cele mai grave sunt, paradoxal, chiar pentru domnul Iohannis. Vă dați seama că există oameni care nu cred în șansa dumisale de a ajunge în turul 2?

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: