Uneori, citatele sunt bune

De preferat să nu fie din Paler și în general să nu fie pe Facebook. Și de preferat să reiasă în urma lecturii unor fragmente mai lungi care să-ți fi plăcut. Eu ieri, de pildă, am citit despre ce citesc marii scriitori. Ca să ajungi mare scriitor trebuie să fii un mare cititor. Altfel, pericolul de a scrie mai mult decât citești este real (și des întâlnit atât în literatura cât și în presa românească). Dar este cazul oricărei meserii, cred. Politicienii înșiși, ai noștri sau aiurea, ar găsi de real folos să mai pună mâna pe o carte de specialitate, din când în când. Așa cum noi toți ar trebui să punem mâna cam pe orice carte bună. Inițial, când am început să scriu acest text, voiam să vă povestesc despre ce citesc marii scriitori. M-am răzgândit, era prea multă literatură și poate îi plictiseam pe pesediști. În loc, o să vă las aici câteva gânduri despre politică. Numai bune de pus pe Facebook.

”Problemele statului și ale omenirii nu o să se termine până când filosofii nu devin regi în această lume, sau până când aceia pe care îi numim regi și conducători nu devin cu adevărat filosofi; vom fi fericiți când puterea politică și filosofia ajung în mâinile acelorași oameni.” (Platon)

„Limbajul politic e gândit în așa fel încât minciunile să sune ca adevărul și crimele ca fapte respectabile, să dea o aparentă stare materială vântului însuși.” (George Orwell)

”Primul leac aparent eficient pentru o națiune prost condusă este inflația; al doilea este războiul. Ambele aduc o prosperitate temporară, dar ambele duc la ruină permanentă. În același timp, ambele sunt refugiul oportuniștilor, fie ei politici sau economici.” (Ernest Hemingway)

”Când acceptăm orbește o religie, un sistem politic sau orice altă dogmă, devenim roboți. Încetăm să mai creștem.” (Anais Nin)

”La dracu, n-am votat niciodată pentru nimeni! Mereu am votat împotrivă.” (W.C. Fields)

”Am ajuns la concluzia că politica e o chestiune mult prea importantă ca să ne permitem s-o lăsăm pe mâna politicienilor.” (Charles De Gaulle)

”Toți oamenii se nasc la fel. Cu excepția democraților și-a republicanilor.” (Groucho Marx)

”Se presupune că politica este a doua cea mai veche meserie din lume. Analizând-o atent, am găsit asemănări izbitoare cu prima.” (Ronald Reagan)

”Ce e politica? O puzderie de interese mascate într-un așa-zis concurs de principii. Manipularea afacerilor publice în interese private.” (Ambrose Bierce, 1911)

”Politicienii răi sunt aleși de oameni buni. De oameni buni care nu votează.” (George Jean Nathan)

”Politicianul e acel om care e în stare să-şi sacrifice viața pentru țara lui.” (Texas Guinan)

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: