Ursul soare ne învaţă despre viaţă

Totul începe de la ursul soare. Ursul soare (sau ursul malaezian) este o specie foarte rar întâlnită de urs. Cel mai mic dintre urşi ca mărime şi probabil cel mai necunoscut omului, ursul soarelui trăieşte doar într-o zonă foarte restrânsă din sud-estul Asiei şi e un animal extrem de solitar. În acest început de an, ursul soarelui ne-a învăţat ce este ignoranţa şi cum i se poate răspunde. Permiteţi-mi să dezvolt.

În ianuarie anul curent, un video de pe YouTube cu titlul ”o creatură extraterestră bagă în sperieţi muncitorii de pe o plantaţie din Malaezia” devenea viral. Clipul înfăţişa un animal nu tocmai obişnuit, complet lipsit de păr, care se târăşte speriat, încercând să scape de bâtele şi pietrele muncitorilor care îl filmau şi încercau să-l alunge de pe câmpul pe care munceau. Clipul a sărit rapid de 5 milioane de vizualizări.

Câteva zile mai târziu, nişte oameni care se pricep au stabilit că acela nu este un extraterestru, ci un urs malaezian fără păr. Motivele lipsei de păr puteau varia de la o stare de stres profund la diverse boli, aşa că o asociaţie pentru protecţia animalelor a căutat ursul şi, după câteva zile, l-a găsit. Acum, ursuleţului i-a crescut părul la loc, după ce a fost tratat într-un cabinet veterinar, şi animalul cât se poate de terestru poate fi repus în libertate.

Dacă tot s-a rezolvat problema, să vorbim un pic despre ignoranţă. Ignoranţa face foarte mult rău în lume. Ignoranţa e o specie particulară şi foarte periculoasă de prostie. Eşti ignorant nu doar când nu ştii, ci şi atunci când nu vrei să ştii şi, mai ales, atunci când eşti convins că puţinul pe care-l ”ştii” e adevărat. Aceeaşi ignoranţă fudulă se regăseşte şi-n rândurile oamenilor fără studii medicale care sunt antivaccin, de pildă, dar exemplele pot continua la nesfârşit.

Din fericire, evoluţia umană (bazată aproape în exclusivitate pe ştiinţă şi gândire sănătoasă) reuşeşte, mai devreme sau mai târziu, să învingă orice formă de rezistenţă a ignoranţei, oricât de agresivă ar fi ea. Povestea ursului soare bătut şi chinuit pentru că arăta a ”fiinţă malefică şi extraterestră”, dar ulterior salvat şi cu numele ”reabilitat” este doar unul dintre nenumăratele exemple. Victoriile vor continua, chit că ignoranţa nu se dă bătută cu una cu două. De aceea, dragii mei, atunci când vedeţi un ignorant, fiţi sinceri şi nemiloşi: spuneţi-i că e prost şi că, dacă continuă aşa, va simţi mai devreme sau mai târziu gustul sălciu al înfrângerii.

Vizualizări: 262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: