Valentin Frunză, fugar în Italia

Omul de afaceri din Rovinari, dispărut la sfârşitul săptămânii trecute, se află în Italia, unde a fugit pentru a scăpa de datorii. Pentru că Valentin Frunză nu este cercetat într-o cauză penală şi pe numele său nu există un mandat internaţional, acesta nu poate fi extrădat, putând rămâne acolo cât timp doreşte.

Valentin Frunză, patronul dispărut din Rovinari, se află după toate probabilităţile în Italia. Aceasta este concluzia la care au ajuns poliţiştii gorjeni care, imediat după ce soţia acestuia a reclamat dispariţia bărbatului, l-au dat în urmărire generală. Reamintim că, Valentin Frunză, patronul unei firme de construcţii din Rovinari, a plecat vineri dimineaţa de acasă şi nu a mai revenit, soţia sa anunţând dispariţia la poliţie abia duminică. Deşi surse neoficiale anunţau iniţial că acesta s-ar fi sinucis din cauza datoriilor cărora nu le mai putea face faţă, poliţiştii gorjeni au informaţii că Valentin Frunză s-ar afla în Italia. „Din câte am aflat, Valentin Frunză a plecat din ţară şi se află în Italia. Înainte de a pleca a dat tuturor angajaţilor, pe care îi avea, preaviz de concediere de 15 zile şi a vândut un utilaj pentru suma de 500 euro bani din care, probabil, şi-a plătit transportul până acolo”, a declarat şeful poliţiei Rovinari, subcomisar Minel Sanda. Potrivit acestuia, Valentin Frunză a fost dat în urmărire generală ca dispărut şi prin urmare poliţiştii nu pot demara procedurile de aducere în ţară a acestuia. “Valentin Frunză nu este cercetat sau condamnat într-un dosar penal astfel încât nu se pune problema extrădării. Dumnealui poate sta în afara ţării cât doreşte”, a mai spus subcomisarul Sanda.

La sediul firmei au mai rămas doar afişele electorale ale PSD…

Soţia patronului din Rovinari a refuzat ieri să discute despre dispariţia soţului său şi presupusa fugă a acestuia în Italia. Afectată probabil de mediatizarea care s-a făcut pe seama dispariţiei soţului său, în momentul în care reprezentanţii cotidianului “Pandurul” au contactat-o telefonic, aceasta a spus doar :“Nu vreau să mai vorbesc cu nimeni despre nimic”, după care a închis telefonul.

La sediul firmei lui Valentin Frunză din centrul Rovinariului nu era ieri, la orele prânzului nimeni. Uşa era închisă iar în vitrine rămăseseră, încă de anul trecut, afişele electorale ale PSD pentru alegerile parlamentare. Aici nu mai fusese văzut nimeni încă de la sfârşitul săptămânii trecute. „Nu am văzut pe nimeni pe aici de săptămâna trecută. Despre domnul Frunză ştiu că era un om bun şi că nu avea probleme. Nu am auzit să fi fost căutat pe aici de cineva la care să aibă datorii. De asemenea, nu cred că nu plătea salariile pentru că dacă ar fi fost aşa nu mai venea nimeni să muncească la el”, a declarat Eleonora Buză, care lucrează într-un magazin din imediata vecinătate a firmei lui Frunză. Problemele financiare ale lui Valentin Frunză au apărut, din câte spun cunoscuţii, în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2008, Valentin Frunză fiind membru PSD, formaţiune politică pentru promovarea căreia se crede că a cheltuit sume mari de bani. Tot în 2008, Valentin Frunză a disponibilizat aproape toţi cei 300 de angajaţi, oprind mai puţin de 10 după cum spun cei care îl cunosc. „Probabil că a cheltuit bani mulţi în campania electorală mizând apoi pe sprijinul politicienilor. De fapt, chiar în acea perioadă se plângea că are probleme financiare însă cred că cu banii pe care i-a încasat de la primării putea, cât de cât, să se redreseze”, mai spune, tot sub protecţia anonimatului, un cunoscut al omului de afaceri.

„Avea multe datorii, inclusiv la cămătari“

Şi vecinii patronului dispărut au numai cuvinte de laudă despre acesta. Deşi foarte reticenţi şi fără a-şi deconspira identitatea, aceştia îl caracterizează ca pe un bun vecin care nu cauza nimănui niciun fel de probleme. „Slavă Domnului că este bine şi că e sănătos. E un vecin bun şi nu am auzit să aibă probleme nici la firmă şi nici în familie. Am auzit şi noi că a dispărut dar nu ştim ce şi cum”, a declarat una dintre vecinele patronului. În schimb, alţi locuitori din Rovinari declară, de asemenea, sub protecţia anonimatului, că acesta ar fi fugit în Italia pentru a scăpa de creditorii care îl urmăreau pentru a-şi recupera banii. „Avea multe datorii, inclusiv la cămătari. Am auzit că îl tot căutau tot felul de indivizi cărora trebuia să le dea bani. În plus se vorbeşte că avea patima jocurilor de noroc şi că pierdea foarte mulţi bani la maşinuţe şi la ruletă”, spun unii rovinăreni.

Dorin Filip, mulţumit de lucrările firmei lui Frunză

Calitatea lucrărilor efectuate de Valentin Frunză prin societăţile sale sunt fie apreciată cum este cazul la Rovinari, fie contestată la Drăguţeşti. „La Rovinari, ultima lucrare a fost pe care a făcut-o domnul Frunză a fost sistemul de colectare selectivă a deşeurilor pe care a câştigat-o în urma unei licitaţii. Nu a fost prima lucrare, primăria Rovinari mai colaborând cu acesta şi în trecut. De fiecare dată lucrările au fost de calitate şi noi am fost mulţumiţi. „În prezent, noi nu mai avem datorii către firma sa, costul lucrării pentru sistemul de colectare fiind achitat de anul trecut, în valoare de 2 miliarde de lei”, a declarat Ion Ungureanu, contabilul-şef al primăriei Rovinari.

Moşoiu: „L-am dat afară din primărie pentru că eu nu fac afaceri cu cei ca el“

Spre deosebire de acesta, primarul din Drăguţeşti, Vasile Moşoiu, susţine că baza sportivă pe care firma lui Frunză a realizat-o în comună este un dezastru. “S-au plătit 750 de milioane pentru o lucrare de proastă calitate. Bitumul care a fost turnat acolo este crăpat, terenul de sport este plin de gropi şi a răsărit iarba mai peste tot. Este vorba de o lucrare contractată înainte de a ajunge eu primar. După ce am fost ales în fruntea comunei, eu am refuzat să fac afaceri cu Frunză. Chiar l-am dat afară din primărie pentru că eu nu fac afaceri cu cei ca el”, a declarat primarul din Drăguţeşti.

Vizualizări: 674

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: