Vești încurajatoare din viitor

Bernie Sanders a pierdut la mustață primele alegeri pentru desemnarea candidatului democrat la președinția Americii. Între el și Hillary Clinton a fost o diferență atât de mică încât în cinci secții de votare din statul Iowa a fost egalitate perfectă și câștigătorul s-a stabilit într-un mod neortodox, dar acceptat de regulamentul intern al democraților: s-a dat cu banul. De fiecare dată din cele cinci, câștigătoare a fost Hillary, semn că norocul chior chiar îi ajută pe cei puternici. Nu de alta, dar șansele să câștigi de cinci ori din cinci la aruncatul banului sunt mai mici de 2%.

Faptul că a fost o sensibilă egalitate în Iowa nu e neapărat un semn bun pentru Bernie Sanders. Iowa e un stat aproape eminamente alb și foarte liberal, adică unul în care Sanders trebuia să puncteze puternic, pentru a-și anula dezavantajul clar din state mai mari și mai puțin deschise la ideile sale progresiste.

Pe de altă parte, e la fel de adevărat că, anul trecut pe vremea asta, sondajele o dădeau pe Clinton cu 60,1% și pe Bernie cu 6,7%, deci explozia simpaticului bătrânel din Vermont care nu are aparat de partid, nici sponsori puternici (și-a finanțat aproape exclusiv campania prin fund raising, adică cu donații mici de la numeroșii săi fani), este evidentă. Cărui fapt se datorează această explozie? Unuia pe care eu îl consider îmbucurător, iar conservatorii s-ar putea să-l considere, din contră, prevestitor de apocalipsă: unei atitudini drastice și clare a noii generații mai degrabă către stânga miloasă, laică și tolerantă decât spre dreapta conservatoare, religioasă și drastică.

Iată niște sondaje care ne vorbesc despre viitor (și nu doar al Americii, ci și al României și al întregii lumi): pe segmentul de vârstă 17-29 de ani, Bernie Sanders a bătut-o pe Hillary Clinton cu 86% la 14%! Și o altă categorie unde Bernie a punctat uluitor a fost grupul oamenilor care au spus că principalul lucru pe care îl așteaptă de la un președinte este ”să simt că este un om bun și apropiat de mine”. În rândurile celor care au spus că asta vor de la liderul lumii, așadar, Bernie a câștigat cu 91%!

Poate că Bernie nu are încă forța suficientă să câștige alegerile din interiorul partidului democrat american, în ciuda faptului că a devenit un fenomen în mediile de socializare. Cel mai probabil, la cei 75 de ani, această șansă mică va fi și ultima lui șansă. Dar politicienii trebuie să înțeleagă că trebuie să fie mai mult ca Bernie, că e nevoie de o schimbare radicală de abordare. Și cred că vor înțelege, pentru că nu au de ales. Viitorul SUA și al planetei va consemna, fără îndoială, că Bernie Sanders este modelul politicianului de mâine, adică al politicianului apreciat de tineri, sincer, corect și în care oamenii simpli au încredere. Are România așa ceva? În prezent, nu.

Vizualizări: 369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: