Vezi ce au păţit profesorii care au încurcat lucrările

Comisia de la Turceni, care a greşit subiectele la Bacalaureat, nu va fi dizolvată. Profesorii care au distribuit alte variante de subiecte elevilor, printre care se numărau şi foştii inspectori şcolari generali adjuncţi Ion Isfan şi Mădălina Ciolocoi, vor participa şi la ultima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, ce se va desfăşura pe parcursul acestei zile.

Decizia a fost luată la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Conducerea instituţiei spune că toată vina pentru distribuirea subiectelor şi-a asumat-o preşedinta comisiei, care este cadru universitar la Timişoara. Cadrul didactic universitar şi-a recunoscut vina de a fi inversat subiectele la matematică pentru 18 elevi în faţa inspectorilor gorjeni. În acest fel elevii care erau de la Matematică-Informatică s-au trezit că au de rezolvat subiecte mai uşoare, iar cei care urmaseră liceul la fără frecvenţă au primit subiecte destul de dificile pentru materia pe care au studiat-o la şcoală. Chiar dacă profesoara universitară a împărţit subiectele, acest lucru nu îi absolvă de vină pe restul profesorilor, care ar fi trebuit să fie şi ei prezenţi, conform metodologiei, la verificarea subiectelor. „Preşedintele, vicepreşedintele, secretarul sau un membru al comisiei verifică, în toate sălile de examen, dacă subiectele multiplicate pentru fiecare candidat sunt complete şi lizibile, respectiv dacă ele corespund cu filiera, cu profilul, cu specializarea sau cu opţiunea candidatului”, se arată în metodologia privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat.

Ce spune metodologia

„Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi control din învăţământ şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări, etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate cu prevederile prezentei metodologii sau ale Codului penal”.

RAPORT

În final toţi cei 18 elevi şi-au dat acordul ca lucrările să fie corectate. Inspectorul şcolar general, Justin Paralescu, spune că tot incidentul va fi prezentat într-un raport ce va fi trimis către Comisia Naţională de Bacalaureat. Deoarece preşedinta face parte din mediul universitar, IŞJ Gorj nu are dreptul să aplice sancţiuni.  Ulterior Ministerul Educaţiei va aplica sau nu sancţiuni.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: