Victor Ponta, în vizorul DNA pentru contractele de la Turceni şi Rovinari

După ce de ani de zile îi tot cataloghează pe procurorii anticorupție ca fiind ”cozile de topor ale lui Băsescu”, premierul Victor Ponta s-a trezit acum în situația de a descoperi că numele său figurează în două dosare penale instrumentate de Direcția Națională Anticorupție. Acestea au legătură cu unele contracte derulate în trecut la Rovinari și Turceni, contracte despre care pe la Gorj nu s-a mai vorbit nici măcar în ultimele alegeri parlamentare, premierul precizând însă ieri că nu ar fi om politic dacă nu ar avea și el măcar un dosar.

Existența numelui lui Victor Viorel Ponta în dosarele aflate în lucru la DNA a fost dezvăluită în raportul pe care Inspecția Juridică l-a făcut ca urmare a afirmațiilor formulate de șeful Guvernului în momentul condamnării și arestării pentru a doua oară a lui Adrian Năstase. Ponta a spus atunci că dosarul fostului șef de partid este unul politic, într-o intervenție televizată el precizând chiar că Guvernul a trimis la DNA o serie de documente cu caracter penal ce ar viza reprezentanți ai fostei puteri, documente pe care nu le-ar fi cercetat însă nimeni.

Inspecția Juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat la purecat declarațiile lui Ponta, concluzia însușită ieri și de CSM fiind aceea că vorbele deputatului de Târgu Jiu afectează independența justiției și induc un sentiment de neîncredere. Inspecția Juridică face însă referire și la două dosare aflate în faza actelor premergătoare la DNA și în care apare numele lui Ponta. Ieri, premierul părea să nu știe nimic despre acest lucru, DNA menționând că șeful Guvernului nu este urmărit penal. „Păi, e normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine. Dacă mă cheamă, mă duc. Cum aş putea să n-am şi eu un dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal", a spus Ponta într-o conferință de presă susținută la Guvern.

Dosarele de la DNA

Inspecția Judiciară a găsit numele lui Ponta în două dosare care zac de ceva vreme prin sertarele procurorilor anticorupție, despre contractele cu Rovinariul și Turceniul pe la Gorj vorbindu-se cu ceva ani în urmă, când actualul șef al Guvernului aspira să devină cel mult ministru al justiției.

Dosarele de la DNA au numerele 122 și 123 și au fost deschise în 2011 de Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA, într-o perioadă în care procurorii de aici nu prea mai lăsau impresia că ar „mișca” ceva…Câteva luni mai târziu, cele două dosare penale au fost preluate de structura centrală a DNA, ultimul act de cercetare în aceste dosare fiind consemnat pe 18 decembrie 2013. Dosarul 123/P/2012 vizează afacerile de la Complexul Energetic Turceni, sesizarea fiind făcută aici de Serviciul Teritorial Craiova în octombrie 2011 și vizând persoane din conducerea unității din perioada 2007-2011. În celălalt dosar, 122/P/2012, ancheta vizează tot modul în care persoane din conducerea Complexului Energetic Rovinari au prejudiciat unitatea în perioada 2006-2011.

Contractele derulate în cadrul ambelor dosare sunt de ordinul milioanelor de euro, de menționat fiind și că, în anii trecuți, DNA a fost bombardat cu rapoarte peste rapoarte întocmite atât de Corpul de Control al Guvernului, cât și de Corpul de Control al Ministerului Economiei. De amintit ar fi și că, la Rovinari, în perioada derulării contractelor lui Șova era director general actualul manager privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, fost membru al PSD Gorj, făcut la excepțional vicepreședinte al filialei peste noapte doar prin prisma prieteniei cu Victor Ponta.

Conexiuni cu Șova

În conferința de presă de la Guvern Ponta a părut alături de ministrul marilor proiecte Dan Șova. Amândoi au fost întrebați despre povestea cu dosarele, mai ales că în unul dintre ele ar fi vorba de contracte derulate de casa de avocatură a lui Șova la fostele complexuri energetice din Gorj, contracte a căror valoare a crescut după ce Ponta a devenit senior partner la casa de avocatură. Deputatul de Târgu Jiu a precizat de mai mult timp că nu are nicio legătură cu contractele respective, Șova, la rândul său, judecându-se cu Monica Macovei și câștigând în instanță, după ce aceasta ar fi prezentat contractele respective.

Ieri Ponta a și menționat că Șova a avut deja câștig de cauză în fața lui Macovei pe tema contractelor de la Turceni și Rovinari, dând de înțeles că nu mai e cazul ca cineva să își irosească energia și timpul pentru a descoperi acolo eventuale ilegalități. „Asta e o tâmpenie. Aici, domnul Şova e doctor în problema asta, în sensul în care a şi dat-o în judecată pe Macovei şi a şi câştigat. Eu n-am semnat în viaţa mea nici un contract, ca avocat, cu Turceni şi cu Rovinari. Deci, repet, cred că e vorba de domnul Şova, care a dat-o în judecată pe Macovei şi a şi câştigat. Dacă e vorba de asta, e o tâmpenie. Dacă e vorba de altceva cu plăcere, un dosar nu strică niciodată. Nici n-aş fi om politic, dacă n-aş avea un dosar", a spus premierul.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: