Vindea miere cu gust de tetraciclină

Un apicultor gorjean riscă să nu mai poată comercializa niciodată mierea albinelor sale, după ce în produsul apicol expus la vânzare au fost depistate reziduuri de tetraciclină. Ion Besoi din comuna Stăneşti a fost sancţionat, vineri cu o amendă în valoare de 20 de milioane de lei vechi. În perioada imediat următoare inspectorii sanitar - veterinari vor efectua o anchetă la domiciliul acestuia pentru a se verifica dacă nu cumva şi în celelalte sortimente de miere există reziduuri ale antibioticului.

Un apicultor gorjean a fost amendat de către Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVA) Gorj după ce s-a constatat că în miere destinată comercializării existau reziduuri de tetraciclină. Veterinarii spun că Ion Besoi din comuna Stăneşti îşi vindea mierea în Piaţa Centrală din Târgu Jiu ignorând efectul pe care îl putea avea produsul asupra organismului celor ce-l cumpărau. În urma analizelor efectuate la mierea de pe piaţă s-a depistat prezenţa reziduurilor de tetraciclină la produsul comercializat de Ion Besoi. Acesta a primit o sancţiune contravenţională în valoare de 20 de milioane de lei vechi. Urmează a i se efectua anchetă la domiciliu şi să se recolteze probe din celelalte sortimente de miere. În cazul în care se va mai depista prezenţa antibioticului şi în alte sortimente de miere, apicultorului i se va interzice definitiv comercializarea mierii pe piaţă”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVA Gorj.

EFECT

Medicii veterinari spun că acest caz este unic la nivelul judeţului, iar mierea ce conţine reziduuri de tetraciclină produce rezistenţa organismului uman la un asemenea antibiotic, iar în caz de strictă necesitate administrarea unor astfel de medicamente nu mai avea efect.

INTERZIS

Potrivit legislaţiei în vigoare, mierea produsă de albinele cărora le-au fost efectuate tratamente nu se poate comercializa. “Există posibilitatea să se fi aplicat un tratament preventiv la albine, însă nici acesta nu trebuia să fie efectuat până nu se făceau analize de laborator”, a mai precizat Ion Iliuţă.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: