Vor să declare Gorjul zonă specială. Veste pentru investitori!

Gorjul și Hunedoara ar putea să devină zone economice speciale, timp de 10 ani, pentru a încuraja dezvoltarea de societăți comerciale cu activități economice diversificate. Este propunerea cheie din programul cu care Alianța USR-PLUS vine în fața electoratului pentru alegerile din 6 decembrie.

Radu Miruta, președintele USR Gorj, a spus că o problemă mare a județului Gorj este lipsa investitorilor. "Acesti investitori nu vin in judetul Gorj decat daca au un avantaj, iar daca ei nu vin, judetul monoindustrial ramane izolat. Despre atragerea investitorilor s-a tot vorbit, insa nu s-a facut nimic concret. Propunem o serie de facilități fiscale pentru firmele care au puncte de lucru și angajați în zonele Valea Jiului și Gorj, precum scutirea de la plata impozitului pe profit, deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activități pentru a încuraja investițiile în mijloace fixe performante, amortizarea accelerată pentru investițiile în cercetare-dezvoltare, recuperarea pierderilor fiscale în 10 ani consecutivi, în loc de 7”, a spus Miruță.

Mediul privat care își dorește să investească în aceste regiuni va beneficia, pe lângă facilitățile fiscale enumerate mai sus, și de finanțare suplimentară prin fonduri europene: Fondul pentru Tranziție Justă și alte mecanisme dedicate tranziției energetice către o economie curată (Facilitatea pentru Redresare si Reziliență, sursele din Pactul Ecologic European, InvestEU).

Radu Miruță a spus că prin acest program pot fi create mai multe locuri de muncă: “Vom milita pentru susținerea proiectelor de infrastructură utilitară critică și de transport cu fonduri europene, astfel încât aceste regiuni să devină un mediu atractiv investițional și să fie conectate cu restul țării. Noile investiții private vor sprijini transformarea locurilor de muncă în aceste zone miniere, unde există o prevalență ridicată de competențe tehnice, care pot fi adaptate pentru industriile viitorului”.

Niciuna dintre guvernările care s-au perindat în ultimii ani nu a găsit răspunsul la problematica socială determinată de scaderea producției de cărbune sau de prăbușirea sistemului de încălzire centralizată, a mai precizat candidatul alianței pentru un post de deputat de Gorj.

Vizualizări: 2,421

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: