Ziua naţională, sărbătorită de gorjeni prin muncă

Mii de gorjeni au sărbătorit Ziua Naţională a României prin muncă. Deşi este declarată prin lege zi nelucrătoare, aceştia au venit la serviciu la fel ca într-o zi obişnuită.

Astfel, deşi 1 Decembrie este declarată zi liberă, producătorii agricoli, lucrătorii în comerţ, cei din industria alimentară şi cei care îşi desfăşoară activitatea în construcţii, cei care lucrează în baruri sau restaurante şi mulţi alţii au lucrat la fel ca într-o zi obişnuită.

„Dacă nu muncim, nu mâncăm“

“E zi liberă pentru cine îşi permite. Noi avem nevoie de bani şi de aceea venim la muncă. Avem copii de crescut şi nu putem să ne permitem să stăm acasă”, a afirmat Daniela Buşuete, producător agricol care a venit să-şi vândă marfa în Piaţa Mică. Aceasta afirmă că, deşi este zi liberă, totuşi sunt clienţi care vin să îşi facă târguielile de Ziua Naţională. “La piaţă e mai ieftin decât în magazin sau supermarket. Aici mai şi negociem cu clientul, preţul nu e bătut în cuie. La magazin cât e scris pe etichetă atât trebuie să plăteşti, de aceea mulţi preferă să vină la noi”, mai spune Daniela. “La noi e liber decât noaptea când mergem acasă. Dacă nu muncim, nu mâncăm. Trebuie să venim cu marfă la vânzare pentru că dacă stăm acasă nu ne dă nimeni”, completează tanti Maria, de asemenea vânzătoare în piaţă.

Nici majoritatea angajaţilor din comerţ nu au avut ieri liber. “E liber pentru cei care lucrează la stat. Noi care suntem la patron nu avem liber. Şi cum la noi e nonstop, nu contează că e ziua Naţională, Paşte, Revelion, trebuie să venim aici pentru că şi în aceste zile avem clienţi”, a declarat Claudia, vânzătoare într-un magazin non-stop din Târgu Jiu.

Zi liberă de nevoie

Tot prin muncă au sărbătorit şi lucrătorii în construcţii întrucât firmele la care aceştia lucrează nu îşi permit o zi de întârziere. “Lucrarea trebuie terminată la timp şi nu putem să stăm. Avem un termen de execuţie şi dacă îl depăşind firma plăteşte penalizări şi pe urmă tot nouă ne ia din salariu pe motiv că nu am muncit cum trebuie. În plus nu se ştie cât va mai fi vreme bună şi de aceea nu trebuie pierdută nicio zi”, susţine Marius Preda, lucrător în construcţii.

Spre deosebire de aceştia, cei care au beneficiat de liber pe 1 Decembrie nu s-au bucurat prea mult de acest lucru. “Avem liber dar nu e bine. Eu lucrez în sistemul bugetar şi am mai multe libere decât mi-aş dori pentru că trebuie să îmi iau concediul fără plată şi luna asta şi am avut şi luna trecută. Mai bine mergeam la serviciu şi nu pierdeam la salariu”, susţine Iuliana Cristea.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: