28 martie, zi de procese pentru Manţog şi Cosmin Popescu

Instanţa Tribunalului Sibiu a dat termen pe 28 martie în dosarul în care Ionel Manţog si Ion Vulpe sunt judecaţi în cauza privind strămutările. La termenul de ieri a fost luată în discuţie propunerea instanţei de schimbare a încadrării juridice, în sensul renunţării la acuzaţiile privind art. 12 a şi 12 b din Legea 78/2000 privind folosirea de informaţii cu caracter secret şi încadrarea lor la art. 248 Cod Penal - abuz în serviciu. Atât Ionel Manţog şi Ion Vulpe, cât şi procurorul au depus concluzii împotriva acestei schimbări de încadrare juridică, astfel că instanţa se va pronunţa pe 28 martie cu privire la această schimbare. Tot atunci ar putea rămâne în pronunţare întreaga cauză.

Primul este fost şef al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, iar celălalt este fost director în cadrul aceleiaşi unităţi, ambii fiind puşi sub acuzare în dosarul „strămutaţilor de lux”, pe considerentul că ar fi deţinut informaţii din unitate care le-ar fi permis să îşi construiască mai avantajos locuinţe strămutate din zonele afectate de lucrările miniere. Dosarul a fost instrumentat de procurorii anticorupţie, ancheta respectivă costându-l pe Manţog funcţia de secretar de stat pe care o ocupa în 2005-2006, atunci când ancheta DNA era în derulare. Politicianul portocaliu a demisionat din funcţia deţinută la Ministerul Economiei în momentul în care dosarul a fost trimis spre judecată.

Ultimul termen din acest proces a avut loc ieri, avocaţii celor doi inculpaţi pledând cauza clienţilor lor în speranţa obţinerii unei sentinţe cât mai favorabile. Magistraţii au stabilit data de 28 martie ca dată la care ar putea pronunţa o sentinţă. Data de 28 martie este însă şi cea la care se reia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul deputatului Cosmin Popescu. Acesta a fost condamnat cu suspendare la doi ani de închisoare pentru „favorizarea infractorului”, pe motiv că în perioada în care a fost secretar de stat la Ministerul Economiei, după Ionel Manţog, ar fi dispus un control la Societatea Naţională a Lignitului prin care să zădărnicească ancheta procurorilor anticorupţie. Condamnarea lui Popescu s-a făcut în condiţiile în care pentru Manţog nu s-a pronunţat nicio instanţă cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia sa.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: