Achitare pentru soţia lui Manţog la Curtea de Apel Craiova

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au achitat-o din nou pe Ecaterina Manţog, în dosarul de corupţie pe care aceasta îl avea pe rol la instanţa respectivă. Sentinţa nu este definitivă, dar este a doua prin care se constată că magistratul gorjean nu are nicio legătură cu faptele pe care procurorii anticorupţie au încercat să i le pună în cârcă în meciul pe care îl aveau, de fapt, cu soţul judecătoarei, Ionel Manţog având şi el propriul dosar la DNA.

Ecaterina Manţog este un judecător de bună credinţă, apreciat de colegii de breaslă şi un profesionist căruia nimeni nu a avut ce să-i reproşeze până când soţul său nu a ajuns într-o funcţie înaltă la Ministerul Economiei. Procurorii anticorupţie au căutat corupţia în declaraţia de avere a magistratului gorjean şi au găsit-o într-un teren netrecut acolo, dar care avea legătură cu „strămutatul de lux” Ionel Manţog. Pământul din Ştiucani are valoarea de impozitare de 13,75 de lei, o sumă „imensă”, cu care anchetatorii au fost convinşi că au prins coruptul din cauza căruia nu merge Justiţia din România. Soţia fostului lider al PDL Gorj, Ionel Manţog, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie atunci când acesta era în funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei. Ea a mai câştigat odată la Craiova procesul respectiv, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea dosarului la Curtea de Apel. Magistraţii au decis acum, din nou, că Ecaterina Manţog nu se face vinovată de faptele de care a fost acuzată, dar sentinţa nu este definitivă, DNA având posibilitatea să facă recurs şi procesul să ajungă iarăşi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Belele penale în familia Manţog

Soţia lui Manţog a fost anchetată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru aproape 400 de metri pătraţi de teren dintr-o comună din judeţ pe care nu i-ar fi trecut în declaraţia sa de avere. Ştiucani este locul în care mai mulţi boşi din minerit, energie şi administraţia de la vârful judeţului şi-au cumpărat case ţărăneşti ieftine pentru a le fi reconstruite la Târgu Jiu vile. Dintre toţi, soţii Manţog au avut cele mai mari belele, cel mai fericit la acest capitol fiind şeful Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, care stă deja în Primăverii, deşi căsuţele cumpărate la Ştiucani sunt şi acum în picioare, cei care l-au anchetat şi pe el în această tranzacţie scoţându-l basma curată pentru că atunci era anul în care era vânat Nicolae Mischie.

Revenind la Ecaterina Manţog, procurorii anticorupţie au considerat că magistratul ar fi încercat astfel să ascundă modul "ilicit" în care Ionel Manţog a dobândit acel teren, teren folosit ulterior împreună cu toată gospodăria din satul Ştiucani, comuna Slivileşti, pentru reconstruirea unei vile la Târgu Jiu de către fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia. Iniţial, Ecaterina Manţog fusese sancţionată de procurorii DNA cu o amendă administrativă de 1.000 de lei pentru că a omis să treacă în declaraţia de avere acel teren, însă fostul judecător a contestat sancţiunea primită în instanţă. Procurorii anticorupţie au extins atunci cercetările şi au acuzat-o pe soţia lui Manţog de fals în declaraţii, în scopul ascunderii unei fapte de corupţie.

A crezut în nevinovăţie

Altfel spus, dosarul de acum a fost creat doar pentru că nevasta lui Manţog nu a fost de acord să plătească amenda administrativă şi pentru că o chema ca pe soţul său. Magistratul s-a ştiut fără vină şi nu a acceptat să dea mia de lei doar pentru că aşa considerau procurorii anticorupţie. Decizia de a contesta la instanţă amenda primită, drept pe care îl are oricine în România, a lăsat-o pe Ecaterina Manţog fără loc de muncă, ea fiind suspendată din funcţie în toamna lui 2007, atunci când procurorii au decis să extindă ancheta. „Dosărelul” a devenit „dosar”, dar fără probe, dovada fiind faptul că o achitare a fost urmată de o alta. Aşadar, nicio vină, cel puţin până acum, că până rămâne sentinţa definitivă mai curge apă pe Jiu.

Liderul PDL Gorj Ionel Manţog este şi el judecat, în prezent, pentru fapte de corupţie la Tribunalul Sibiu, într-un dosar care priveşte modul în care fosta CNLO i-a reconstruit la Târgu Jiu o vilă în schimbul terenului şi a gospodăriei strămutate din satul Ştiucani. Acesta a fost acuzat de DNA că a folosit informaţii confidenţiale din societatea minieră, unde era director, pentru a cumpăra gospodăria la Ştiucani, astfel încât să beneficieze de reconstrucţia unei case mai mari în municipiul Târgu Jiu, casă în care nu s-a mutat însă nici până acum.

Informaţiile au fost atât de „confidenţiale” că, aşa cum mai spuneam, şeful Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, un om din afara sistemului minier, a beneficiat din plin de ele. Ca el sunt mulţi alţii, informaţiile respective fiind publice cu ani de zile înainte, iar acest lucru îl ştie orice ţăran care merge la o primărie dintr-o zonă minieră pentru a cere autorizaţie de construcţie. Primăriile nu mai dau autorizaţii de construire chiar şi cu un deceniu înainte de a se trece la exploatarea minieră a unui teren, iar acest lucru îl cunoaşte până şi ultimul bade dintr-un cătun. Mergeţi în orice sat unde există o exploatare minieră în zonă şi întrebaţi de ce oamenii îşi lasă casele să pice pe ei şi toţi vă vor spune că autorităţile nu le mai eliberează autorizaţie de construire. În asta constau „informaţiile confidenţiale”, care fac ridicol un dosar de acest gen şi care duc în derizoriu eventuale şmecherii făcute de strămutaţii de lux şi negăsite de procurorii anticorupţie.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: