Adrian Năstase, alegere între viaţă şi lipsire de libertate

Doi ani de închisoare cu executare pentru fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii”. O sentinţă în premieră pentru România şi foarte rară în lume. O sentinţă de care nu mai vorbeşte nimeni, pentru că informaţia a fost umbrită de o ştire bombă. Adrian Năstase s-a împuşcat în gât, cu doi poliţişti în casă, veniţi să îi prezinte mandatul de arestare. Şi cu o ambulanţă privată care deja aştepta de câteva minute la poarta vilei din Zambaccian. Ministrul de Interne Ioan Rus a lămurit ulterior situaţia. Bănuia că Năstase se va sinucide şi a trimis acolo poliţia şi salvarea. Bănuială iscată după o convorbire a ministrului de Interne cu un condamnat, fapt pentru care, dincolo de relaţia lor de prietenie, va trebui să dea explicaţii.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat miercuri sentinţa în dosarul „Trofeul calităţii”. Doi ani de condamnare cu executare pentru Adrian Năstase, a fost vestea care a şocat multă lume. O decizie luată în unanimitate de cei cinci magistraţi.

Un dosar în care Năstase a fost condamnat fără probe, susţin apărătorii fostului premier. Din cei aproximativ 900 de martori din proces, două sute sunt din Gorj, cei mai mulţi membri PSD. Printre ei primari din acea vreme (Ion Iorga, Constantin Mazilu, Toader Pasti), directori de instituţii publice (Inspectoratul în Construcţii, Protecţia Consumatorului, Direcţia Silvică), reprezentanţi ai unor companii de stat (SNLO, Hidroelectrica, complexuri energetice), oameni de afaceri.

Invitaţiile la simpozionul „Trofeul calităţii” au fost făcute de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Taxa de participare era de 15 milioane de lei vechi, dat unele firme au avut mai mulţi delegaţi, iar suma s-a plătit pentru fiecare în parte. În total s-au strâns, potrivit rechizitoriului, 67 de miliarde de lei vechi, doar că banii au fost depuşi de participanţi în conturile a patru firme private, controlate de Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana, condamnaţi şi ei în dosar. Potrivit procurorilor, prin operaţiuni de spălare de bani, sumele au finanţat campania electorală din 2004 a lui Adrian Năstase, candidat la preşedinţia României.

S-a împuşcat cu doi poliţişti în casă

Adrian Năstase, intrând pe poarta penitenciarului Rahova, era greu de imaginat, în ciuda condamnării cu executare. Presa şi opinia publică au avut parte de un spectacol mult mai şocant, după câteva ore de aşteptare în faţa casei.

Doi poliţişti în civil într-o maşină neinscripţionată a poliţiei şi o ambulanţă privată au ajuns la un moment dat în faţa casei. Poliţiştii au sunat şi au urcat după câteva minute de aşteptare. Peste alte câteva minute, personalul medical din ambulanţă a fost solicitat să intervină. Aproape concomitent, analistul Radu Tudor anunţă la Antena 3 că fostul premier a vrut să se sinucidă. Surse foarte bune i-au descris rapid filmul evenimentelor, cum Năstase a mers în camera alăturată pentru a-şi lua cărţi, cum a luat o armă şi a vrut să se împuşte în cap, cum un poliţist a reuşit în ultimul moment să devieze traiectoria glonţului. O tentativă de sinucidere transmisă aproape în direct, ca Revoluţia de odinioară. În scurt timp, Adrian Năstase este scos pe targă. Nu reuşim să vedem decât că are un fular în jurul gâtului. Puţin mai târziu, premierul Victor Ponta, ajuns la spital puţin în urma ambulanţei, confirmă faptul că Năstase este rănit, că „arată groaznic” şi se întreabă dacă Băsescu este fericit. Acasă la Năstase, poliţia face cercetări, iar poliţistul civil care i-a salvat viaţa iese din clădire cu pete de sânge pe tricou şi pe mâini.

Şocul trece şi apar întrebările

De ce Adrian Năstase a aşteptat să vină poliţiştii pentru a se sinucide? Cum de ambulanţa a ajuns cu doar câteva minute înainte? A fost premeditare? Au fost sau nu bilete de adio?

Ieri au apărut şi răspunsurile, tot prin intermediul analistului Radu Tudor. Acesta a dezvăluit că ministrul de Interne Ioan Rus l-a sunat pe Năstase pentru a-i prezenta variantele: de a se preda sau de a veni poliţiştii să îl ridice. “Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Eu nu voi părăsi domiciliul meu. E in puterea mea să decid asta”, ar fi răspuns Năstase. Ministrul Rus ar fi insistat, iar Năstase a replicat: “N-are nici un rost să insişti. Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut”.

Dialogul a fost confirmat ulterior de ministrul Ioan Rus, care susţine că îl preocupa soarta omului Năstase şi, dându-şi seama că acesta va recurge la un gest extrem, a trimis în Zambaccian poliţia şi salvarea.

Adrian Năstase are acum nevoie de 14 zile de spitalizare, după o intervenţie chirurgicală. Medicii spun că există riscul şi altor complicaţii, Năstase fiind diabetic şi cardiac. Mai mult, fostul premier este supravegheat psihiatric, deoarece există riscul să îşi pună în continuare viaţa în pericol.

TESTAMENT

Procurorii susţin că nu au găsit nici un bilet de adio în casa Năstase, dar nici nu au verificat decât biroul în care s-a tras. Familia Năstase va susţine astăzi o conferinţă de presă, în care va prezenta „testamentul public” al lui Năstase, care împlineşte 62 de ani.

DOUĂ GLOANŢE

Surse din cadrul anchetatorilor susţin că în biroul lui Năstase au mai fost găsite încă două gloanţe, care ar fi fost trase cu câteva zile înainte.

PROTEST

Un grup de tineri de la revista Kamikaze au pichetat aseară casa lui Năstase, cu fulare la gât şi ruj pe gât, dând de înţeles că nu cred în varianţa sinuciderii şi că ar fi doar o strategie de a scăpa de închisoare.

EXTRASE DIN RECHIZITORIU

Banii strânşi din taxe, în valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, să se constituie venituri la bugetul ISC care era instituţie publică. Însă, inculpata Jianu Irina Paula, cu sprijinul inculpatei Gasparovici Diana, încălcând prevederile legale, au dispus ca aceste taxe să fie încasate direct de patru societăţi comerciale controlate de inculpaţii Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana (SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL).

ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit „Decontul de cheltuieli” astfel că nicio cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal. Societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului.

Pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile efectiv realizate, cele patru societăţi mai sus menţionate au încheiat contracte cu o altă societate, S.C. AROND S.R.L, controlată tot de inculpaţii Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana, S.C. având ca obiect în principal servicii de „concepţie” şi „organizare”. Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate.

Ulterior, pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii) desfăşurate prin intermediul societăţilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferată din conturile firmei AROND SRL în cele ale SC Eurografica SRL.

Din această sumă, inculpatul Vasile Mihail Cristian a plătit 33.841.734.455 ROL, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea inculpatului Adrian Năstase ).

Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului „Trofeul calităţii în construcţii” şi pentru a ascunde infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 reţinută în sarcina inculpatului Adrian Năstase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a întocmit, atât personal cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar-contabile false

Aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru S.C. EUROGRAFICA S.R.L., prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achiziţionat, livrat şi plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru inculpatul Adrian Năstase.

În acelaşi mod, inculpatul Adrian Năstase a obţinut foloase necuvenite şi de la S.C. VERTCON S.A Bacău (societate controlată de inculpata Irina Paula Jianu) în cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop”, se menţionează în documentul DNA.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: