Agricultorii ratează subvenţiile pentru că nu se asociază

Grupurile de producători agricoli pot beneficia de finanţare de sute de mii de euro pentru a-şi dezvolta afacerile. Gorjenii le ratează însă, pentru că nu există înfiinţat nici un asemenea grup. Cei câţiva producători declaraţi întâmpină probleme atunci când au asemenea intenţii.

Conform Măsurii 142, toţi producătorii agricoli care decid să se constituie într-un grup pot beneficia din partea statului de finanţări de ordinul sutelor de milioane de euro. În Gorj nu s-a creat nici un asemenea grup, iar autorităţile susţin că acest lucru este cauzat de lipsa de producători la nivelul judeţului, iar puţinii care sunt nu doresc să se asocieze. ”Nu avem grupuri de producători agricoli pentru că nu avem producători, cei care sunt totuşi în judeţul Gorj sunt reticenţi la asociere”, a spus Petre Tomoiu, director executiv adjunct al DADR Gorj.

Producătorii din Gorj, pe de altă parte, susţin că au încercat să beneficieze de astfel de finanţări, dar de fiecare dată au întâmpinat dificultăţi. ”S-au pus limite de valorificare şi nu se poate obţine sprijin, nu am putut înfiinţa nici un grup. Am încercat pe Băleşti să facem, dar este greu să valorifici în comun anumite articole din producţia pe care o facem, la o limită pe care o cer ei. Nu ne încadrăm”, a spus Traian Ghinoiu, un producător de cereale din Băleşti.

Producătorii agricoli mai susţin că, deşi cu greu le-au fost declarate eligibile dosarele pe alte măsuri, la final le-a fost comunicat că nu există fonduri. „În teorie se alocă. În practică, nu. Am avut proiectul de aproape trei ani şi s-a tot amânat de pe o sesiune pe alta. Spun că este eligibil, dar fără finanţare. S-au cheltuit mai mulţi bani cu personalul de la agenţiile intermediare, decât  cu acordarea ajutoarelor către producătorii agricoli”, a mai spus Traian Ghinoiu.

Sprijinul pentru grupurile de producători agricoli se acordă sub forma de rate anuale, acordate în primii cinci ani de la recunoaşterea înfiinţării grupurilor de producători.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: