Ajutoare de la mineri şi energeticieni pentru sinistraţi

Nenorocirile produse de vreme în Moldova nu i-au lăsat pe minerii şi energeticienii din Oltenia insensibili la suferinţele sinistraţilor. Aceştia s-au mobilizat într-o campanie umanitară de întrajutorare a celor afectaţi de viituri, în această dimineaţă fiind programată plecarea spre Dorohoi a unui convoi de camioane.

         

          Liderul sindical Marin Condescu a fost plecat zilele acestea de prin judeţ, fiind de negăsit nici pe telefonul mobil, acţiunea de strângere a ajutoarelor umanitare fiind coordonată de adjunctul său, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie Viorel Temelescu, care a fost plecat şi luna trecută la Bihor cu un camion de alimente donate de ortaci pentru colegii lor de acolo, ale căror salarii nu au fost plătite de patronii suedezi ai minei la care lucrează de mai bine de patru luni. De data aceasta ajutoarele pentru sinistraţi sunt mult mai multe, suferinţa prin care trec moldovenii sensibilizându-i pe ortaci şi energeticieni, deşi şi salariile lor au avut de suferit în ultima vreme, din cauza perioadelor de şomaj tehnic. „Vor fi, în total, cinci camioane care vor ajunge în Moldova. Se pleacă luni de dimineaţă, în jur de ora 4.00, de la Coloana Infinitului. De aici vor fi patru camioane, cel de-al cincilea urmând să ni se alăture pe drum din Vâlcea. Sunt donaţii făcute de colegii noştri care constau în special în alimente neperisabile, de la făină, mălai şi orez, până la conserve, zahăr, apă minerală sau saltele şi pături, pentru că ştim că sunt mulţi oameni care nu mai au pe ce să doarmă noaptea. Va fi şi o sumă de circa 2 miliarde de lei vechi pe care o vom dona în fondul Solidaritatea, tot ca un gest de solidaritate cu aceşti oameni”, spune Temelescu.

Donează masa pe zece zile

          De asemenea, directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a precizat că angajaţii acestei unităţi vor face donaţii în cuantum de circa 150.000 de lei, bani care vor fi daţi către o localitate afectată de inundaţii. „Şi noi şi sindicatele am discutat despre o modalitate de a ne implica în a ajuta persoanele sinistrate din Moldova şi am convenit că un ajutor material, în bani, le poate fi de mare ajutor acelor semeni ai noştri. Tot ce le vom cere noi autorităţilor locale va fi o hotărâre de Consiliu Local prin care să fie repartizate acele fonduri pentru a nu exista neînţelegeri ulterioare”, menţionează directorul economic.

Directorul general al SNL Oltenia, Daniel Burlan, spune, la rândul său, că în cadrul exploatărilor miniere vor fi deschise centre de colectare a ajutoarelor, centre în cadrul cărora angajaţii pot să aducă haine sau alte lucruri pe care doresc să le doneze sinistraţilor. Burlan declară că administraţia şi sindicatele au convenit iniţial ca angajaţii să renunţe la masa caldă la care aveau dreptul pentru data de 7 iulie, ulterior sindicaliştii fiind de acord să îşi doneze masa pe o perioadă mai îndelungată de timp. „Este vorba de zece zile, timp în care cred că putem strânge suficiente ajutoare pe care să le trimitem celor afectaţi de inundaţii. Vor fi strânşi şi bani pe care salariaţii noştri îi donează pentru a veni, de asemenea, în sprijinul sinistraţilor. În plus, SNLO va asigura transportul gratuit pentru toate ajutoarele pe care autorităţile din Gorj le vor strânge în această perioadă, societatea urmând să suporte costurile acestor transporturi”, a menţionat directorul general al SNL Oltenia.

         

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: