Amenzi pentru părinţii care pleacă la muncă în stăinătate fără să anunţe

Gorjenii care pleacă la muncă în străinătate fără să anunţe autorităţile cu privire la intenţia lor şi, totodată, să desemneze o persoană care să se ocupe de întreţinerea copilului în lipsa lor riscă să primească amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei. În momentul de faţă, peste 1000 de familii muncesc peste hotare, în timp ce copiii sunt lăsaţi în grija rudelor sau în sistemul de protecţie. Din cei aproximativ 1200 de copii gorjeni care cresc fără părinţi, 30 de băieţi şi fete au vârste de până la doi ani.

Un act normativ intrat în vigoare în această lună lună impune măsuri clare privind protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Este vorba despre Legea 257/2013 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată deja în Monitorul Oficial. Potrivit noilor prevederi legale, părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă sunt obligaţi să desemneze o persoană majoră din familie care să se ocupe de îngrijirea acestora pe perioada absenţei lor. Mai precis, părintele care exercită singur autoritatea părintească şi intenţionează să plece în străinătate pentru a munci are obligaţia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu. Notificarea trebuie depusă cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara. În caz contrar, părintele respectiv riscă să primească o amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei. Pentru a nu fi sancţionaţi părinţii trebuie să desemneze o rudă până la gradul IV inclusiv, mătuşi, unchi, veri, bunici, care să dispună de condiţii materiale şi morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se va face de către instanţa de tutelă care va emite o hotărâre ce va cuprinde drepturile şi îndatoririle care se delegă pe perioada în care părinţii sunt plecaţi peste hotare.

Peste 1200 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate

Statistica întocmită la sfârşitul trimestrului III de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj arată că peste 1200 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Numărul acestora este însă mult mai mare întrucât foarte multe familii din mediul rural nu i-au anunţat pe reprezentanţii primăriilor. „Potrivit situaţiei întocmite la sfârşitul trimestrului III, la nivelul judeţului Gorj, avem înregistrate 1060 de familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate şi 1280 de copii ai căror părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Personal, susţin că statistica actuală nu este reală şi că numărul copiilor care cresc fără părinţi este mult mai mare. În situaţia în care pe la primării nu există decât câte un singur asistent social, acesta nu are posibilitatea de a prezenta date corecte. Practic, este imposibil ca o singură persoană să meargă din casă în casă şi să-i întrebe pe copii unde sunt părinţi”, a declarat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Din cauza lipsei banilor, părinţii pleacă să muncească în străinătate deşi lasă acasă copii de doar câteva luni. Din cei aproximativ 1300 de copii ai căror părinţi lucrează peste hotare, 30 au vârste cuprinse de până la doi ani. „Din cei 1280 de copii ai căror părinţi muncesc peste hotare, 676 sunt băieţi şi 604 sunt fetiţe. Pe categorii de vârste situaţia stă în felul următor: 2 copii de până la un an; 28 de copii cu vârste cuprinse între un an şi doi ani; 163 de copii cu vârste între 3-6 ani; 254 de copii cu vârste între 7-9 ani; 447 de copii cu vârste cuprinse între 10-13 ani şi 386 de copii cu vârste cuprinse între 14-17 ani. Cei ma mulţi dintre aceştia provin din zonele foste miniere”, a mai precizat Gheorghe Zisu.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: