Amenzi record aplicate primăriilor pentru gunoaie

Un număr de 13 primării din judeţul Gorj au fost amendate de Garda de Mediu pentru deficienţe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor. Peste 200.000 lei totalizează amenzile aplicate de aceştia, cea mai mare sancţiune fiind dată primăriei Dragoteşti. Autorităţile locale ale acestei comune spun că au contestat amenda, catalogând-o ca fiind aplicată în mod abuziv.

Nu puţine sunt primăriile care au fost găsite cu nereguli în ceea ce priveşte depozitarea gunoaielor. Mare parte dintre unităţile administrativ teritoriale au fost sancţionate cu suma de 15.000 lei, aşa cum este cazul primăriilor Scoarţa, Albeni, Arcani, Prigoria, Peştişani şi Dănciuleşti.

Primăriile Bâlteni, Fărcăşeşti, Aninoasa şi Plopşoru au fost sancţionate fiecare cu câte 10.000 lei, iar Primăria Ioneşti cu 5.000 lei. “Au fost amendate 13 primării cu ocazia controlului efectuat împreună cu reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor. Motivul pentru care au fost aplicate sancţiunile este acela de gestionare necorespunzătoare a deşeurilor pe raza localităţilor, în sensul că nu a fost asigurat un sistem adecvat de colectare a deşeurilor. Acest fapt a condus ca oamenii care efectuat inspecţiile să identifice mai multe depozite necontrolate de deşeuri, drept pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni însumând 215.000 lei”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate primăriilor Dragoteşti - 50.000 lei şi Padeş - 30.000 lei. Primarul din Dragoteşti spune că a contestat în instanţă amenda. “Cu trei zile înainte ne-au dat un avertisment pe faza asta, după care am primit prin poştă amenda. Secretarul comunei care este şi jurist şi a contestat amenda pentru că cel care a aplicat-o a făcut abuz în serviciu. Chiar dacă a găsit ceva, a fost ceva minor dacă ne-am încadrat în avertisment. Pe lângă asta, în nota de constatare pe care am primit-o, terenul ăla unde a fost amendată primăria Dragoteşti nu ţine de domeniul public, este al unui cetăţean, e privat”, a comentat Vili Pasăre, primarul din Dragoteşti.

Firme sancţionate de Garda de Mediu

Una dintre societăţile amendate în ultima perioadă de Garda de Mediu este Petrofac Ţicleni, care a primit o sancţiune de 50.000 lei pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor rezultate din extracţia ţiţeiului. O altă amendă de 20.000 lei a fost aplicată societăţii Ydail Construct SRL, firmă deţinută de fostul primar din Turceni, Ion Iordache, pentru depozitarea necorespunzătoare a rumeguşului. Şi societatea Inidan din Târgu Jiu a fost sancţionată contravenţional cu suma de 30.000 lei pentru funcţionarea unei reprezentanţe auto fără autorizaţie de mediu.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: