Animalul politic a scăpat iar din lesă

Băsescu are consilieri buni. Au și mult de muncă, săracii. E greu să ții în frâu animalele sălbatice, chiar și pe alea politice. Când rupe căpăstrul și sare gardurile, pe la interviuri, ai de dat cinci comunicate și trei declarații de presă ca să repari. Dar, și când repară, cu sau fără ajutorul consilierilor, fiara contraatacă cu mare artă. Conferința de aseară a președintelui a fost ca o transmisie a unui joc perfect de darts în care ”Victor Viorel” și ”senatoarea șantajistă Firea” erau desenați pe perete. Punct după punct, Băsescu i-a demontat pe amândoi, i-a dezbrăcat și i-a arătat goi și neajutorați, totul cu un ton mult mai sigur pe el decât cel tremurat din alte dăți.

Cât despre gafa de alaltăieri cu ”s-ar putea să nu-și mai găsească soțul acasă într-o zi”, întoarcerea din condei a fost sclipitoare. Făcând apel la meseria pe care o împărtășește cu Florentin Pandele, Băsescu a explicat cum căpitanii de cursă lungă au trei luni de vacanță după un an de stat pe vas, dar uneori se întorc pe mare după mai puțin de o lună. Dorul de mare?, s-au întrebat neofiții. Nu, a explicat președintele după o pauză de efect, ”imaginați-vă ce pățesc acasă, dacă vor să se întoarcă așa repede”. După care a înșirat o listă de șantaje cu Firea protagonistă. Alaltăieri, Antena 3 îl acuzase pe Băsescu că-l amenință pe Pandele nici măcar cu bătaia, ci cu bătaia instituțiilor. Ei bine, aveau dreptate. Din câte mi s-a părut mie, Băsescu l-a amenințat pe Pandele cu instituția divorțului.

Dar de departe cel mai de efect a fost momentul aparent spontan legat de mutarea lui Victor Ponta, cu biroul, la Ministerul de Interne. După ce și-a terminat discursul pregătit, Băsescu a spus că a fost doar o declarație de presă, nu o conferință, și a dat să plece. La insistențele unei ziariste care i-a cerut să comenteze schimbarea de birou a lui Ponta, însă, președintele a râs și le-a cerut ziariștilor să ia loc, pentru că are mai multe de spus despre asta. Și a marșat pe un scenariu destul de amuzant și cu imagini bine create din vorbe, cu un Ponta înfricoșat, ascuns într-o unitate militară de frica baronilor care ”îl plesnesc de nu se vede dacă se dă curajos și cu ei, cum face în fața microfoanelor”. Până una-alta, la plesnit reciproc, Băsescu stă mult mai bine decât Ponta. Cu Antonescu wingman în campanie, soarta lui ”Victor Viorel” pare pecetluită. Poate doar Isărescu (ați sesizat și atacul la el în discurs?) să mai poată salva PSD-ul, la viitoarele alegeri.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: