Apa din Târgu Jiu costă cât un megawatt vândut de Hidroelectrica

N-a mai plouat de vreo două luni, iar asta se vede nu doar pe câmpiile şi dealurile ce par arse de soarele torid al verii trecute, ci şi la robinetele apartamentelor situate în special la etajele superioare ale blocurilor din municipiu.<

De câteva zile locatarii care nu au bafta să stea la parter sau primele etaje sunt nevoiţi să adune apă în găleţi şi căzile de la baie pentru a-şi asigura necesarul de peste zi. „Nu curge mai deloc. Acum văd că vine un pic pe robinet, dar ieri nu a fost deloc. Nu ne putem însă supăra pe cineva pentru că vedem şi noi că nu plouă de atâta timp. De unde să mai şi fie apă dacă nu dă de sus nici un strop-”, spune pe un ton împăciuitor o locatară a unui bloc din zona Zambilelor.

Apa la preţ de energie electrică

Ca ea sunt multe altele, pentru care apa a devenit o problemă în ultima perioadă, şefii de la Aparegio spunând că problema asigurării debitului necesar oraşului poate fi rezolvată dacă la nivel de Bucureşti conducerea Hidroelectrica ia decizia de a nu mai produce energie electrică în barajul de la Vâja. „Nivelul apei din baraj este sub cel al prizei prin care se alimentează conducta de Târgu Jiu. Timp de câteva zile am încercat o variantă provizorie de alimentare prin conducta comunei Peştişani, dar autorităţile locale nu ne-au mai permis acest lucru şi, în consecinţă, a trebuit să facem noi demersuri pentru a rezolva problema. Am găsit, pentru moment, înţelegere la cei de la Hidroelectrica pentru a nu mai uzina apa, astfel încât nivelul din lac a urcat deasupra prizei de alimentare a municipiului, însă situaţia nu poate dura astfel prea mult. Hidroelectrica are dorinţa de a-i fi plătită apa la preţul cu care obţine energie electrică, ceea ce presupune costuri mult prea mari pentru noi şi pentru consumatorii din Tg Jiu. Normal este ca populaţia să aibă prioritate într-o asemenea situaţie, dar, de aici încolo decizia se ia la alte nivele, de Bucureşti”, menţionează directorul general al Aparegio Ion Popescu.

Conducta de la Vâja, folosită doar în situaţii de criză, are un debit de 400 de litri pe secundă, necesarul pentru Târgu Jiu fiind undeva pe la jumătate. Umplerea acestei jumătăţi nu se poate face însă decât cu voinţa şefilor de la Bucureşti ai Hidroelectrica şi, implicit, ai Ministerului Economiei. Ieri conducta era alimentată cu apă şi, de aseară, oficialii Aparegio aşteptau ca lucrurile să revină la normal în municipiu.

DEBITE

În momentul de faţă, cele două surse de suprafaţă, Şuşiţa şi Sohodol, au debitele la o treime faţă de nivelul din restul anului, fiind, practic, secate. Oraşul primeşte apă din sursele de mare adâncime de la Iezureni, dar şi din puţurile forate în ultimii ani la Preajba şi Polata Ursaţi.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: