Apa sfântă, la mare căutare de Bobotează

Bisericile din Târgu Jiu se pregătesc intens de sărbătoarea Bobotezei care va avea loc miercuri. Sute de credincioşi vor trece atunci pregul Bisericii pentru a-şi umple sticlele cu apă sfinţită. Preoţii din oraş se aşteaptă, ca în fiecare an, la mare înghesuială motiv pentru care au cerut de această dată sprijinul Jandarmeriei Române.

Sute de credincioşi sunt aşteptaţi miercuri să primească botezul Domnului şi să prindă apa sfinţită pusă la dispoziţia acestora de toate bisericile din judeţ. Ca în fiecare an foarte multă lume se înghesuie să-şi umple sticlele, fiind vorba de o adevărată întrecere între participanţii la slujbă dar şi cei care vin doar să ia apă. „Ne aşteptăm să vină iar foarte mulţi credincioşi de aceea am apelat la jandarmerie pentru a menţine ordinea în timpul împărţirii apei pentru că oricâtă apă am avea, niciodată nu o să le ajungă credincioşilor mai ales că mulţi vin cu bidoane din acelea de 5 litri”, a mărturisit Mihai Roibu, preotul Bisericii Catedrale Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Preoţii recomandă tuturor celor care vor participa la slujba închinată Botezului Domnului de către Ioan în apa Iordanului să aibă multă răbdare şi să nu se înghesuie pentru a evita şi alte necazuri pentru că vor încerca să satisfacă nevoia de apă sfinţită tuturor credincioşilor. „Primăria o să fie alături de noi ca de fiecare dată şi o să ne pună la dispoziţie logistica de care avem nevoie pentru împărţirea apei sfinte deşi suntem conştienţi că apa sfântă nu o să le ajungă niciodată”, a mai precizat Mihai Roibu. Nu puţine au fost cazurile în care oamenii au fost pur şi simplu sufocaţi în goana după apă sau călcaţi pe picioare însă din fericire nu au fost situaţii mai grave. „Am avut de multe ori femei care nu mai puteau să respire din cauza înghesuielii în care erau prinse”, a declarat preotul Mihai Roibu.

Un nou motiv de sărbătoare

Boboteaza este a doua mare sărbătoare de iarnă motiv pentru care credincioşii se pregătesc din nou cu bunătăţi şi mâncăruri tradiţionale chiar dacă Anul Nou doar ce s-a încheiat. „Ne pregătim în fiecare an cu sarmale, cartaboşi dar mai ales cu rugăciune şi cu postul care se ţine marţi înainte de Bobotează”, a declarat Ionela Paraschiv, din Târgu Jiu.  Nici această sărbătoare nu este lipsită de semnificaţii în cele mai multe părţi ale judeţului ele păstrându-se încă foarte bine. Se spune că în ajunul Bobotezei fetele îşi pot visa ursitul dacă îşi pun un fir de busuioc sub pernă sau cele care cad pe gheaţă cu siguranţă se vor mărita anul acesta.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: