Aplaudacii şi romanii

Actorii, muzicienii, comedianţii şi artiştii în general sunt într-o căutare perpetuă a spectatorilor perfecţi. I-ar dori indulgenţi, mereu amuzaţi, cordiali şi cu o propensiune bolnăvicioasă, dacă se poate, către aplauze. Uitându-mă sâmbătă la televizor, la congresul celui mai mare partid din România, cred că tocmai le-am găsit cel mai bun public din lume: e acela format de membrii PSD.

Spun asta pentru că am asistat cu uimire la primirea de ”star rock” (am citat o televiziune de ştiri acum, nu mai ştiu pe care), în sala de la Romexpo, a fostului premier şi mai recentului fost puşcăriaş. Nici neînvinsul Mayweather nu are primiri din astea, când intră pe ring. Năstase s-a pupat cu Cati Andronescu, a bătut cuba cu koalaul Bacalbașa, s-a mirosit la fund cu Vanghelie și, în general, a (re)intrat în scenă într-o atmosferă cuvenită unui mare învingător. Doar că, conform oricăror date, oricât de subiectiv interpretate, Adrian Năstase este fără îndoială un loser. Din 2004 încoace, înfrângerile pe toate planurile l-au transformat pe marele baron naţional, odată simbolul aroganţei absolute, într-un intelectual (zic bine, domnu’ Rareş Bogdan?) timid şi modest. Totul culminând, desigur, cu cele 8 luni petrecute în locul unde nici regele nu merge singur la duş.

Ei, şi acum ia imaginaţi-vă ce-ar fi fost dacă Adrian Năstase ar fi câştigat alegerile în 2004, după care să fi ţinut PSD-ul la guvernare non-stop timp 9 ani, să mai fi furat nişte milioane, să-şi mai fi făcut zece case, să fi împuşcat toţi mistreţii din ţară, să mai fi iubit nişte manechini şi să mai fi permis, ca un nuc bătrân, dar altruist, și îmbogățirea unor trepăduşi de prin partid, la umbra lui. Cum ar fi fost primit Năstase la congresul din 2013, dacă ar fi fost într-adevăr un învingător sau măcar un hoț competent? Probabil Bacalbașa ar fi stat în genunchi şi s-ar fi închinat la el ca la Dumnezeu, Vanghelie ar fi făcut el însuşi pe vizitiul şi l-ar fi dus până pe scenă cu o caleaşcă cu minim şasă cai frumoşi, ba cred că şi Mazăre i-ar fi pupat unghiile date grijuliu cu ojă, după care i-ar fi adus ofrandă nişte fotomodele de-ale lui. Ca să-l penseze şi să stea cu ele la o bârfă.

Aşadar, nu ezitaţi, dragi împătimiţi ai aplauzelor. Acceptaţi orice ofertă de spectacol venită din partea organizaţiilor PSD. Dacă l-au aplaudat pe fraierul ăla, aplaudă pe toată lumea.

Vizualizări: 289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: