Asteroidul care nu te omoară te face mai fericit

20 iulie 1969. 600 de milioane de oameni stau cu ochii pe televizoare. Aproximativ. Și țineți cont că puțini oameni aveau televizor pe vremea aia. Și atunci s-au uitat pentru că omul pășea pentru prima oară pe lună. Un om anume, Neil Armstrong, dar, per total, oamenii au zis că au pus piciorul toți. Așa-s ei, mai fuduli.

Ieri, 26 ianuarie 2015, mulți oameni, poate mai mulți, au urmărit, live pe internet, o transmisie care prelua imagini de la un mare telescop. Cel mai mare asteroid din ultimii 27 de ani trecea prin apropierea Pământului. Băi, dar aproape, nu așa. Cam la de 2-3 ori distanța dintre Pământ și Lună. Un asteroid de 400 de metri diametru. Asta e mare. Cel mai mare care să fi trecut atât de aproape în ultimele câteva sute de ani. Mai mare decât ăla care a omorât dinozaurii și, aproape, toată viața pe Pământ.

Viața este ceva drăguț, într-un fel. Când nu ți-o pierzi, dar ești aproape să se întâmple asta, totul devine mai poetic. Asteroidul 2004 BL86 nu are un nume foarte poetic. Dar e un lucru frumos. În primul rând, este un asteroid care are o lună proprie. Ce poate fi mai frumos? O pietricică mică învârtindu-se în jurul  unei pietricele mai mari. Una care, în termeni astronomici, a trecut la o aruncătură de băț. Una care, se învârte ea însăși, singură, în jurul soarelui. Poate data viitoare când o să revină, orbita o să se intersecteze cu a Pământului. Cu puțin ghinion, ne vom ciocni cu el. Cu puțin noroc, o să se întâmple ca în filmele cu Bruce Willis.

Asteroidul 2004 BL6 a trecut pe lângă noi, ne-a făcut cu mâna, și, grație internetului, noi i-am făcut înapoi. Ne-am cunoscut cum se cunosc un bărbat și-o femeie. Ne-am plăcut, dar poate ne vom omorî, odată și-odată. Până atunci, însă, ne simțim bine împreună. Orice corp ceresc care e un pericol de moarte și nu te omoară, devine un eveniment care poate fi descris în poezii. Eu nu m-am simțit pregătit să scriu o poezie, dar am scris asta. Poate mâine.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: