Bancomate sparte cu „furculiţa”. Câte lovituri a dat gaşca lui „Diamant”

Doi bărbaţi din Valea Jiului şi un al treilea din Brăila au fost implicaţi în toamna anului trecut în spargeri multiple date la bancomate din Târgu Jiu, Filiaşi şi Craiova. Hoţii forţau fanta de eliberare numerar, iar cu ajutorul unui dispozitiv artizanal, numit „furculiţă”, trăgeau bancnotele afară. Procesul va începe la Tribunalul Gorj, după ce un judecător de cameră preliminară a admis rechizitoriul întocmit de procurori.

Ancheta procurorilor gorjeni arată că la începutul lunii octombrie 2017, Aurel Stănescu, zis „Diamant”, de 61 de ani, Moise Mihai Țală, de 28 de ani, şi Florin Daniel Codreanu, de 22 de ani, au venit de la Vulcan, judeţul Hunedoara, la Târgu Jiu, în mod repetat pentru a forţa bancomatele din oraş. „Diamant” se folosea de o „furculiţă”, un dispozitiv artizanal cu care bloca fanta de eliberare a sumelor de bani şi prefera să comită furturile departe de localitatea de domiciliu, în speranţa că nu va fi prins.

Nici el şi nici ajutoarele sale nu s-au gândit la camerele de supraveghere care există la fiecare astfel de automat bancar de eliberat numerar, dar şi la magazinele şi restaurantele din oraş. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere video le-au fost de mare ajutor anchetatorilor, poliţiştii reuşind să identifice astfel inclusiv maşina cu care cei trei veneau din Valea Jiului pentru a da spargerile de la Târgu Jiu sau Craiova, după caz. În timp ce doi dintre indivizi forţau bancomatul pentru a-şi monta „furculiţa” în interiorul lui, un al treilea ţinea de „şase”, supraveghind zona.

Din rechizitoriul procurorilor gorjeni reiese că uneori se mai întâmpla ca vreun posesor de card să vină la bancomat pentru a face diverse retrageri de sume şi să dea peste hoţi, aceştia spunând că aparatul nu funcţionează. În realitate, după ce montau „furculiţa”, cei trei se retrăgeau şi supravegheau bancomatul până când apărea primul posesor de card care constata că nu îşi poate retrage banii. Mai ales dacă era noaptea, păgubitul nici nu prea avea cui să se plângă, iar până a doua zi dimineaţa hoţii erau deja departe.

Lista băncilor care s-au plâns autorităţilor judiciare de problemele create de cei trei hoţi este formată din BRD, BCR, Raiffeissen Bank, Bancpost, Alpha Bank şi Credit Europe Bank. Practic, în octombrie 2017, timp de mai multe nopţi, dar şi ziua, aproape toate bancomatele din municipiul Târgu Jiu au intrat în vizorul lui „Diamant” şi al prietenilor săi. Sumele sustrase de aceştia sunt de la 30 de lei la aproape 3.000 într-un caz, posesorii de carduri neretrăgând sume uriaşe. Sumele respective le erau însă suficiente hoţilor, care erau mulţumiţi că nu se întorc spre casele lor cu buzunarele goale. Aceştia sunt acuzaţi că au acţionat ca un grup infracţional organizat, numărul bancomatelor „vizitate” de cei trei fiind de 21. Prejudiciul total estimat de anchetatori este de 8.060 de lei, la care se mai adaugă alte câteva sute de lei şi euro necesare reparării şi repunerii în funcţiune a fiecărui bancomat scos din funcţiune cu ajutorul „furculiţei” lui „Diamant”.

Pe parcursul audierilor, inculpaţii şi-au recunoscut faptele, mai ales că la domiciliile lor au fost făcute percheziţii, anchetatorii având suficiente dovezi incriminatoare la adresa lor. Luna aceasta, procesul celor trei va începe la Tribunalul Dolj pentru furturile comise în judeţul vecin, În dosarul respectiv, „Diamant” este judecat în stare de arest preventiv, fiind recidivist, în timp ce ajutoarele sale mai tinere au fost plasate sub măsura arestului la domiciliu. Cel mai probabil, în scurt timp va fi fixat un termen de începere a procesului şi la Tribunalul Gorj, o sentinţă putând fi pronunţată destul de repede la Târgu Jiu, dacă inculpaţii vor recunoaşte acuzaţiile ce le sunt aduse şi în faţa judecătorului de caz.

Vizualizări: 2,861

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: