Banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, aprobaţi de Guvern

Însoţitorii persoanelor cu handicap îşi vor primi salariile restante pentru că Guvernul a alocat fondurile necesare. La nivelul judeţului Gorj sute de însoţitori nu şi-au mai primit indemnizaţiile de aproximativ o jumătate de an. Subprefectul judeţului Gorj dă asigurări că banii vor intra în conturilor administraţilor locale începând cu săptămâna în curs. Cu toate acestea, primarii sunt sceptici în privinţa fondurilor promise şi spun că speraseră într-un astfel de ajutor şi în urmă cu circa o lună şi jumătate, când Direcţia de Finanţe le-a cerut situaţia datoriilor către aceste categorii sociale.

Banii cuveniţi persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora vor intra în conturile primăriilor începând cu această săptămână. Subprefectul judeţului Gorj, Marcel Romanescu, a anunţat că vor fi plătite toate datoriile restante către aceste categorii sociale întrucât Guvernul a alocat, în urmă cu câteva zile, banii necesari pentru plata indemnizaţiilor. “În şedinţa de miercuri, Guvernul a alocat pentru toate judeţele ţării sumele de banii necesare pentru a veni la zi cu plata însoţitorilor persoanelor cu handicap. Banii urmează să intre în conturile administraţilor locale şi să fie plătite inclusiv indemnizaţiile restante”, a declarat Marcel Romanescu.

Acuzaţii la adresa primarilor

Subprefectul judeţului Gorj este de părere că s-a ajuns la situaţia în care sute de însoţitori nu şi-au mai primit salariile de mai bine de o jumătate de an din vina primarilor. “Asigurarea salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap nu mai este o problemă a Guvernului. La începutul fiecărui an administraţiile locale primesc o anumită sumă de bani pe care ar trebui să ştie cum s-o drămuiască pentru a fi evitate astfel de situaţii. Oamenii nu şi-au mai primit indemnizaţiile din vina primarilor care n-au ştiut să-şi chibzuiască banii. Altfel, cum se explică faptul că unele primării au avut bani pentru a plăti indemnizaţiile la zi, iar altele au restanţe de mai bine de o jumătate de an”, a menţionat Marcel Romanescu.

Primarii, sceptici în privinţa banilor

Primarii gorjeni sunt sceptici în privinţa primirii sumelor suficiente pentru plata salariilor restante însoţitorilor persoanelor cu handicap. Edilii locali spun că astfel de promisiuni au venit şi în urmă cu aproximativ două luni când Direcţia de Finanţe le-a cerut situaţii statistice. “Nu cred că vor veni toţi banii necesari pentru aducerea la zi a plăţilor. Nu sunt prea încrezător întrucât şi în urmă cu o lună şi jumătate Direcţia de Finanţe ne-a cerut o situaţie cu banii necesari pentru acoperirea indemnizaţiilor şi nu s-a întâmplat nimic concret. La nivelul comunei avem 11 însoţitori ai persoanelor cu handicap care nu şi-au mai primit salariile de circa şase luni. Din bugetul local nu avem fonduri pentru asigurarea acestora. Niciodată nu au existat bani suficienţi pentru acoperirea datoriilor”, a declarat Aristide Şerbănescu, primarul comunei Schela. Unele primării au nevoie de sute de milioane de lei vechi pentru a putea plăti indemnizaţiile restante. “Pentru plata salariilor celor 27 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap se cheltuiesc circa 200 de milioane de lei vechi/lună. Am solicitat sprijin şi de la Direcţia de Finanţe însă nu am primit nimic”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: