Bătrân de 70 de ani, plimbat între spitale

Un târgujian de 71 de ani a fost plimbat câteva ore între cele două spitale din municipiu. Omul, cunoscut cu afecţiuni respiratorii cronice, a fost adus cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Aici i s-au făcut investigaţii şi i s-a recomandat internarea. A fost trimis la Spitalul 700 unde nu a fost internat. S-a reîntors la UPU si de aici a venit la redacţia noastră, disperat ca moare pe drumuri. La sesizarea noastră omul a fost internat la Spitalul 700.

Dumitru Năpârcă are 71 de ani şi s-a externat marţi din Secţia Medicală a Spitalului 700, fiind supravegheat de doctor Sanda Mischie. La numai trei zile, vineri, omului i s-a făcut rău şi a chemat salvarea. El nu a fost însă internat la spital, pe motiv că nu au trecut 5 zile de la externare şi nu este o urgenţă. ”Am sunat la salvare să vină să mă ia şi mă adusă aici la urgenţe (n.r. Unitatea de Primiri Urgenţe). De aici la Spitalul 700. La  700, nu mă primiră nici acolo. Nici aici, că n-am 5 zile după externare. Vorbiră ei la telefon că să-mi fac tratamentul acasă. Mă întorsăi acia ( la UPU). Nu mai ştiu nimic. Ce să fac-! Să mor! Altceva, ce să fac-! Să vină moartea să mă ia!”, a spus disperat Dumitru Năpârcă.

Bolnav închipuit-!

Încercând să aflăm de ce omul a fost plimbat între spitale exact ca în celebra peliculă ”Moartea domnului Lăzărescu”, am aflat că deşi medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au recomandat internarea, cei de la Secţia Medicală a Spitalului 700 au considerat că nu este vorba despre o urgenţă şi omul se poate trata acasă. Medicii susţin că acuzele pacientului sunt subiective şi că el ar fi putut fi tratat la domiciliu, nefiind o urgenţă. În plus, deşi oamenii au aşteptări mari de la medicină, acesta are limitele ei. “ Pacientul de care spuneţi dumneavoastră Năpârcă Dumitru a fost internat în urmă cu 5 zile, la noi, în Secţia Medicală şi s-a constatat că poate fi tratat la domiciliu, dar pacientul s-a prezentat la UPU, după părerea medicilor, cu ceva acuze subiective, nu obiective. Noi ne confruntăm frecvent cu astfel de cazuri. Eu cred că oamenii se aşteaptă la sistemul medical la nişte rezultate şi chiar la rezultate de întinerire, însă, medicina are şi ea limitele ei”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Vasile Stănculete.

În plus, Stănculete a recunoscut că în acest caz a fost vorba şi de o desincronizare a subalternilor săi. “Cred că aici a fost o desincronizare să zicem între serviciile noastre pe care, cu puţină bunăvoinţă şi din partea noastră şi din partea pacientului, s-ar fi putut rezolva mult mai bine, fără să ajungem la un conflict”, a precizat Stănculete.

Omul a prezentat sindrom dureros precordial are astm bronşic şi insuficienţă respiratorie cronică.

Într-un târziu, la solicitarea managerului spitalului, pacientul a fost reexaminat la camera de gardă  a Spitalului 700 de către un medic şi ulterior a fost internat în Secţia Medicală.

LIPSĂ DE SPAŢIU

Unul din motivele pentru care Năpârcă Dumitru nu a fost internat în spital este acela că unitatea spitalicească este supra-aglomerată în această perioadă, în Gorj, fiind o adevărată avalanşă de viroze respiratorii.  Din această cauză, medicii sunt nevoiţi să selecteze cazurile astfel încât să fie internate doar persoanele cu afecţiuni grave.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: