Boala „limbii albastre” face ravagii în turmele de ovine

Boala „limbii albastre” diminuează efectivele de ovine de la nivelul judeţului. În ultima săptămână, zeci de ciobani din Gorj şi-au găsit mieii şi oile moarte chiar în mijlocul stânei. Din cauza creşterii alarmante a numărului de decese cauzate de boala „limbii albastre”, inspectorii sanitar-veterinari şi medicii din teritoriu au fost nevoiţi să renunţe la concediile de odihnă planificate pentru această perioadă.

Creştere alarmantă a deceselor cauzate de boala „limbii albastre”! Dacă în prima fază bovinele erau în pericol, în această perioadă ciobanii suferă cele mai mari pierderi. În doar o săptămână zeci de ovine au murit din cauza acestei boli. În momentul de faţă, la nivelul judeţului există 1.035 de focare cu „Boala limbii albastre”. „Ne confruntăm cu o creştere dramatică a numărului de decese la ovine. Dacă săptămâna trecută înregistram 32 de decese la ovine, acum avem 100 de ovine moarte din cauza bolii „limbii albastre”. Dramatismul acestei boli la specia ovine ne preocupă foarte mult pentru că boala evoluează fără simptomatologie. Dimineaţa proprietarii ne anunţă că totul este bine, iar după-amiaza găsesc oi şi miei morţi. La ora actuală avem foarte puţine focare la caprine. Până în momentul de faţă, am mai înregistrat 35 de decese la bovine şi 6 decese la caprine”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar - Veterinare Gorj.

Din cauza evoluţiei rapide a acestei boli, inspectorii sanitar-veterinari au renunţat la concediile de odihnă. „Toţi colegii mei din Direcţie şi din teritoriu au renunţat la concediile programate după data de 1 septembrie. În urma verificărilor noastre, am depistat proprietarii care au ascuns decesul animalelor. În aceste condiţii oamenii nu vor fi despăgubiţi”, a mai precizat Ion Iliuţă.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: