Bucloiu, încă o condamnare, Pătruţ – găsit nevinovat

Tribunalul Gorj a pronunţat încă o sentinţă pentru cel considerat cel mai mare ţepar din judeţ din ultimul deceniu, Constantin Bucloiu alegându-se acum cu o nouă pedeapsă într-un dosar instrumentat de Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În dosar sunt implicaţi şi alţi complici ai acestuia, Bucloiu primind acum mai multe pedepse pentru faptele de care a fost acuzat, toate fiind cumulate cu pedepsele anterioare, în cele din urmă acesta urmând să execute 12 ani de închisoare. Teodor Unguru are şi el o sentinţă de 10 ani de puşcărie, iar un alt individ din gruparea lui Bucloiu, Loţică Ioanăş ar urma să stea după gratii 7 ani. Zaharia Ştefan Motea a primit, în schimb, o pedeapsă de 10 ani, singurul inculpat din acest dosar pe care instanţa l-a achitat fiind Ion Pătruţ, asociat şi administrator la Macofil şi considerat de către anchetatori drept complice al grupării lui Bucloiu, grupare implicată şi în alte dosare penale.

Anchetatorii spun că mai multe firme au fost prejudiciate cu 1,7 milioane euro, fără TVA, după ce gruparea lui Bucloiu achiziţiona utilaje sau maşini în leasing după care le vindea fără să aibă dreptul să facă acest lucru, ratele rămânând neplătite. „O mare parte a utilajelor identificate şi recuperate pe parcursul cercetărilor au fost vândute, în baza unor documente contabile fictive, către S.C. Macofil S.A., firma reprezentată de inculpatul Pătruţ Ion. Acesta le-a acordat inculpaţilor Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor diverse sume de bani în avans pentru ca aceştia să poată achita o parte din valoarea bunurilor şi să intre în posesia lor. În această modalitate, firmele de leasing au fost prejudiciate cu suma de 1.773.764 euro fără T.V.A. (7.627.185 lei echivalent la un curs de 4,3 lei/euro). Pe lângă circuitul documentelor, Bucloiu Constantin a stabilit şi circuitul sumelor de bani obţinute din vânzarea utilajelor. Astfel, sumele de bani rezultate din vânzarea utilajelor erau ridicate în numerar de inculpaţii Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin pentru a ajunge în posesia lui Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor. Pentru a crea o aparenţă de legalitate acestui circuit, Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin au întocmit în fals mai multe contracte de prestări servicii şi de vânzare – cumpărare între firmele implicate în fraudare”, precizează DNA în rechizitoriul său. Sentinţa de acum nu este definitivă, dar gaşca lui Bucloiu rămâne după gratii pentru că aceştia au condamnări şi din alte dosare similare.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: