Câinii latră, ursul merge!

După paravanul recentelor scandaluri care au adus lumea mediatică în pragul delirului, comentând la nesfârșit un nenorocit de șantaj făcut de un manager al trustului de presă voiculescian, PSD-ul își vede liniștit de treabă lăsând căruța alianței să-i sară obezile și să se aleagă praful de ea. PNL-ul fâstâcit de acuzațiile ce planează asupra aliatului său, Voiculescu, nu mai știe unde să se ascundă de rușine, iar nemulțumirile din interior, precum și orgoliul liderului ce se crede de neînlocuit i-au știrbit acuitatea de nu mai vede cum e dat la o parte  de la guvernare.

Participarea la alegerile europarlamentare pe liste separate nu le va aduce liberalilor nici un fel de avantaj, dar social democraților le va aduce un plus de europarlamentari față de ce au deja acum, pentru că adversarii din opoziție sunt ocupați și ei cu tot felul de excluderi, demisii și treceri în alte bărci. În același timp, modificarea Constituției despre care nu mai vorbește nimeni, dar care se discută la greu în Parlament sub perdeaua fumului ce se ivește din te miri ce scandal, va aduce pentru mult timp un avantaj enorm PSD. Spun asta deoarece amendamentul pe care l-au propus spune că premierul va fi desemnat de președinte din partea partidului, și nu alianței, care are cele mai multe mandate iar de 23 de ani de zile partidul cu cele mai multe mandate parlamentare este PSD. Practic, dacă amendamentul se va vota așa cum a fost propus, PSD își va asigura guvernarea țării pe mulți ani de zile de acum înainte, ceea ce îi și interesează mult mai mult decât președinția căreia vor avea ei grijă să-i restrângă atribuțiunile până acolo încât președintele să fie un personaj de decor.

În acest fel, partidul lui Ponta nu va mai fi nevoit niciodată să încheie cu președintele indiferent cine va fi el niciun fel de protocol de înțelegere pentru a-și asigura liniștea la guvernare. Cu un Antonescu aflat în cădere liberă, liberalii nici nu cred că vor mai putea să se prezinte onorabil la alegerile prezidențiale viitoare. Cu un Voiculescu în pușcărie sau fugit în țările calde, așa cum se preconizează, cu un Antonescu adus la tăcere, fără opoziția care e prea ocupată cu destrămarea, cu o Constituție modificată după plac, PSD-ul nu are altă soluție decât să-și asume și guvernarea, și președinția, chiar dacă asta ar părea în ochii Europei un fel de dictatură a partidului unic.

În această situație o să vedem ce nu credeam că vom vedea și anume PSD-ul va scoate la înaintare pentru funcția de președinte un personaj atât de slab și cu șanse atât de puține, cu speranța că electoratul nu-l va alege și va fi ferit de acuzele Europei. Culmea ar fi ca în ciuda calculelor personajul să fie ales și să se trezească cu toată puterea în brațe, care-i va arde ca mingea de foc. Până atunci o să asistăm la regionalizarea care se va face după placul PSD, iar argumentul „cui nu-i convine, pleacă” nu va avea nici un fel de relevanță, pentru că ceilalți parteneri de alianță oricum sunt plecați…

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: