Cancerul regelui și cancerul Iliescu

Monarhiști, republicani, anarhiști sau pur și simplu oameni, românii de toate felurile au primit ieri două vești foarte proaste: prima a fost că regele Mihai are cancer în fază terminală. A doua a fost că Ion Iliescu nu are, încă, absolut nimic.

De la abdicarea forțată din 1947 și până în 1992, la trei ani după revoluția care se presupune că făcuse din România o țară liberă, regele Mihai nu a avut voie să pună piciorul pe teritoriul României. Într-un reportaj Digi 24, actualul ambasador la Berlin, Emil Hurezeanu, explica: ”Regele dădea fiori și organelor de ordine, și lui Ion Iliescu, și tot aparatului de stat.”

Regele a făcut o încercare de revenire în țară în 1990, dar a fost întors cu poliția de pe autostrada București-Pitești și escortat la aeroport, unde a fost, practic, expulzat pentru a doua oară. În același reportaj, Emil Constantinescu își amintește: ”S-a creat o impresie catastrofală în străinătate... Să îți fugărești cu Poliția propriul rege, care avea un pașaport danez, apoi să îl arestezi și să îl expulzezi... A fost un act care a adus daune imense României.”

Când în fine este primit în țară, în 1992, regele Mihai este întâmpinat de un milion de oameni care au împânzit străzile Bucureștiului, într-o manifestație publică fără precedent în istoria României, poate chiar a Europei. Asta i-a pus capac lui Iliescu. L-a interzis pentru încă cinci ani, doar așa, de necaz.

În 1994, avionul regelui aterizează pe Otopeni. De data asta nu este nici măcar lăsat să coboare din avion.  Este întors din nou.

În 1995, i se interzice iarăși să vină în țară, deși fusese invitat la înmormântarea lui Corneliu Coposu.

Abia în 1997 (după ce Iliescu este, finalmente, dat jos de la Cotroceni) statul român își recunoaște fostul monarh drept cetățean al său.

În 2011, regele vine în țară și se adresează Parlamentului. În timp ce urca treptele spre pupitru, un Iliescu umil și mizer îl întâmpină, întinzându-i mâna. Regele se ține drept și privește peste chelia lui Iliescu, neîntinzând la rândul său mâna. Iliescu și-o coboară pe a lui și își ia tălpășița.

Criminalul ordinar Iliescu n-are nici pe dracu, cum vă spuneam. Nici măcar o crampă, nici măcar un dosar penal. Regele, în schimb, va fi în curând mort. Trăiască regele! Moarte Iliescu!

Vizualizări: 639

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: