Casă arsă cu pompierii lângă ea

Nenorocire pentru o femeie din comuna Peștișani, căreia i-a ars casa vineri dimineața, după ce ea plecase la serviciu la Târgu Jiu, la un depozit de materiale de construcții. Necazul ei e cu atât mai mare cu cât pompierii din localitate au „intervenit” primii. Aceștia doar au mers până la locul incendiului, aici constatând că le-a înghețat apa în mașina de intervenție și că nu mai pot face mare brânză pentru a fi de folos oamenilor care așteptau un ajutor de la ei.

Focul a fost observat de câțiva vecini, care știau că proprietara casei, Ionela Popescu, este plecată la Târgu Jiu la muncă. Femeia locuiește singură și ani de zile a muncit în străinătate pentru a-și putea aranja cât de cât casa în această vară. La locul incendiului primii sosiți au fost pompierii de la Serviciul de Voluntari din cadrul Primăriei Peștișani, care au în dotare o mașină de intervenție foarte bună. La doi pași de focul care mistuia casa femeii, pompierii de ocazie au constatat că nu pot să folosească tonele de apă din rezervor pentru că pe undeva s-a format un dop de gheață și, ca urmare, cel mai bine pentru ei era să se retragă „la bază”.

„A venit mașina de pompieri, ai noștri, de la Peștișani, dar n-au făcut nimic. Că nu le mergea pompa, că nu știu ce dop de gheață au pe furtun, în fine, o juma de oră a durat să pornească pompa. Au venit pompierii de la Tismana și Târgu Jiu până au pornit ai noștri mașina lor și focul, între timp, s-a dus la toată casa”, a spus unul dintre vecinii proprietarei.

Sătenii s-au mobilizat cu gălețile când au văzut că pompierii din comună sunt pe post de spectatori, dar nu au reușit nici ei să facă mare lucru pentru a salva casa de la un dezastru. De aici și supărarea pe pompierii din Peștișani, care au venit la locul incendiului cu o mașină bună de intervenție, dar pe care nu au putut să o folosească. „Focul ardea mocnit la început, dar apoi a izbucnit flacăra și s-a dus la tot acoperișul. Ăștia de la Primărie stăteau în mijlocul drumului și ziceau că au furtunurile înghețate sau că nu știu ce nu le merge, dar nu au făcut nimic, nimic. Nu mi se pare normal să stai minute în șir și să nu faci nimic. Au venit ceilalți pompieri în vreo 20 de minute, dar focul era deja mare”, a spus o vecină.

Echipaje ale ISU Gorj venite de la Târgu Jiu și Tismana au lichidat incendiul în cele din urmă, dar e evident că, mai ales acum iarna, acolo unde nu a făcut prăpăd focul, tonele de apă au deteriorat restul clădirii. Supărați pentru situația respectivă sunt și pompierii voluntari din Peștișani, care au avut voință, însă le-a lipsit „putirința” de a fi utili oamenilor care aveau așteptări de la ei. „Știm că oamenii sunt supărați, dar noi ce să facem, că astea sunt condițiile. Avem mașina în garaj, avem două calorifere aici, o pornim în fiecare zi tocmai ca să nu fie probleme, dar tot degeaba. Probabil s-a pus un dop de gheață, ceva de genul ăsta, și nu am putut să cuplăm pompa, care e electronică, nu e manuală ca la mașinile celor de la ISU. Asta ne-a dat peste cap și de aia nu am putut interveni”, a explicat Ion Feraru, șeful Serviciului de Pompieri Voluntari din cadrul Primăriei Peștișani.

Vizualizări: 265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: