Cât costă privatizările companiilor energetice din România

Departamentul pentru Energie a publicat în Monitorul Oficial bugetul pentru privatizări pe 2014. Ministrul Răzvan Nicolescu estimează că va obţine în acest an circa 153 de milioane euro din privatizări. De amintit este faptul că anul acesta vor fi privatizate două companii, Electrica, ieri fiind prima zi de listare, şi Complexul Energetic Oltenia. Iniţial se discuta şi despre privatizarea minoritară a Hidroelectrica însă reintrarea în insolvenţă sistează procedura. Statul va cheltui 17 milioane de euro pentru privatizările din acest an.

Aşa cum era de aşteptat, Guvernul nu a bugetat pentru acest an un leu pentru cofinanţarea proiectelor europene, nici pentru majorări de capital ale societăţilor pe care le administrează.

Banii nu prea rămân la companii

Conform bugetului, Departamentul pentru Energie va băga în contul statului aproximativ 138 milioane de euro, vărsăminte din privatizare. Asta în condiţiile în care premierul Victor Ponta a declarat de mai multe ori că banii din privatizări vor rămâne în companii, pentru investiţii în infrastructura energetică. Interesante sunt însă sumele pe care le plăteşte Guvernul consultanţilor, avocaţilor şi specialiştilor pentru a vinde acţiuni de la companiile de stat. Departamentul de Energie va aloca aproape 17 milioane euro pentru „cheltuieli administrare privatizare”. Spre exemplu, onorariile firmelor de avocatură se ridică la aproximativ 700.000 euro, iar la intermediarii ofertelor publice se estimează că se va plăti  circa 6,8 milioane euro. Mai sunt şi tot felul de cheltuieli, precum cele de administrare, pregătire şi realizarea privatizării de 1,5 milioane euro, alte 1,2 milioane de euro pentru expertize, evaluări în litigii, onorarii executări judecătoreşti, documente pentru obţinerea avizului de mediu, etc. Elaborarea de strategii, studii şi sinteze referitoare la evoluţia şi la ajustarea structural a industriei energetice costă alte aproape 1,5 milioane euro. La astfel de privatizări este nevoie şi de consultanţi, care vor elabora strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung contra sumei de 3,4 milioane euro. Departamentul pentru Energie a prevăzut şi 400.000 de euro pentru serviciile contractate în vederea recrutării resurselor umane.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: