Cât plăteşte Primăria Târgu Jiu pentru eutanasierea unui câine

Municipalitatea a încheiat, în urmă cu câteva zile, un contract cu cabinet privat care să se ocupe de eutanasierea câinilor fără stăpân. Tariful agreat de cele două părţi este 50 de lei fără TVA. Contractul ar putea fi anulat însă, deoarece Curtea de Apel a decis suspendarea normelor de aplicare a legii privind câinii maidanezi, care permitea şi eutanasierea lor. În plus, serviciul de specialitate al primăriei primeşte scrisori din toată Europa de la iubitorii câinilor, care fac apel pentru stoparea uciderii acestora.

Padocul din zona CET este ocupat aproape la capacitate maximă. În momentul de faţă, la adăpostul canin se află aproximativ 360 de câini. Odată cu aprobarea  legii eutanasierii, la Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din Târgu Jiu au sosit foarte multe petiţii din partea cetăţenilor străini care cer autorităţilor să nu demareze acţiunea. „Am primit foarte multe petiţii din Germania, Finlanda, Suedia. Printre cei care ne-au cerut să nu demarăm acţiunea de eutanasiere a câinilor fără stăpân s-a aflat şi domnul Peterson, fostul prim ministru al Suediei. Petiţiile au ajuns la noi după ce au urmat un vast circuit: cancelaria premierului Victor Ponta, Instituţia Prefectului Gorj şi Primăria Târgu Jiu. Până în momentul de faţă, la nivelul municipiului Târgu Jiu nu a fost eutanasiat nici un câine, de fapt nu s-a trecut la eutanasiere în nici un alt oraş din ţară. După părerea mea, cred că nici nu vor putea fi eutanasiaţi câinii fără stăpân pentru că sunt foarte puternice conexiunile dintre asociaţiile pentru protecţia animalelor din afara ţării”, a declarat medicul veterinar Cristi Petcu, şeful Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Acesta a mai precizat că eutanasierea nu se putea face fără ca Primăria Târgu Jiu să fi emis decizie în acest sens.

50 de lei, costul eutanasierii

Potrivit contractului încheiat săptămâna trecută de către municipalitate, autorităţile trebuiau să scoată din bugetul local câte 50 de lei pentru fiecare câine ce urma să fie eutanasiat. „Societatea Edilitara a încheiat un contract cu un cabinet privat, autorizat în condiţiile legii, care să se ocupe de eutanasierea câinilor fără stăpân. Potrivit contractului, costul era de 50 de lei fără TVA. Acest cost urma să fie aprobat în şedinţa de Consiliul Local din aceste zile, însă nu ştim dacă proiectul va mai fi trecut pe ordinea de zi întrucât Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea normelor de aplicare a legii privind câinii fără stăpân”, a precizat Cristi Petcu. Întreţinerea câinilor de la padoc costă 2 lei/zi/patruped. De la începutul anului şi până în prezent doar 42 de câini au fost adoptaţi.

INSTANŢĂ

Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea normelor de aplicare a legii privind câinii maidanezi, care permitea şi eutanasierea lor. „Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat vineri decizia în favoarea organizaţiei internaţionale Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân”, se arată într-un comunicat al Vier Pfoten remis ieri. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

SEMNAL

Directorul de campanii al Vier Pfoten, Gabriel Păun, a declarat presei centrale că decizia de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal „clar şi independent” că legea care permite uciderea câinilor nu funcţionează. „62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorinţa lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, consideră Păun.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: