Ce înseamnă răul cel mic pentru CE Oltenia

Acum un an şi ceva, liderul PSD Ion Călinoiu le transmitea minerilor că ar fi preferabil un salariu de o mie de lei, decât să piardă locurile de muncă. Vorbind de o companie energetică unde venitul mediu brut era în jur de patru mii de lei, pentru 19.000 de salariaţi, cele spune de Călinoiu păreau din filme. Minerii şi energeticienii au înjurat puţin pe la colţuri, dar nu au ieşit în stradă decât în număr foarte mic. Pentru ca acum, la început de an 2015, realitatea să se apropie foarte mult de prevestirile lui Ion Călinoiu.

Fostul lui vice de la PSD, Laurenţiu Ciurel, pe care partidul l-a susţinut să ajungă manager privat al Complexului Energetic Oltenia, a reuşit să distrugă în doi ani un proiect energetic de succes. Pierderile complexului pe anul trecut sunt uriaşe, iar reformarea societăţii pentru adaptarea la condiţiile de piaţă, amânată doi ani din motive electorale, nu mai poate fi evitată. Ciurel a prezentat ieri sindicatelor o listă cu răul cel mic. Care s-ar traduce în două mii de oameni daţi afară, tăierea primelor de vacanţă şi de sărbători, tăierea cotei de cărbune şi energie, a sporului de fidelitate şi de carieră, înjumătăţirea autoarelor de deces, de boală, reducerea la jumătate a fondurilor pentru transportul la locul de muncă. Toate aceste tăieri adăugându-se celor din 2013 şi 2014, când Ciurel minţea că tot ce taie la TESA va pune la muncitori etc.

Liderii sindicali ameninţă cu mişcări de protest. Poate că este puţin prea târziu. Ce au distrus managerii PSD nu mai poate fi reparat decât cu mari costuri sociale. Din păcate pentru cei 19.000 de mineri şi energeticieni, dar şi pentru întreaga Oltenie, răul cel mare este adevăratul pericol. Fără reduceri masive de costuri, alternativa va fi insolvenţa şi falimentul CE Oltenia, aşa cum s-a întâmplat la RAAN, Oltchim, CET-uri etc. Suntem pregătiţi pentru asta?

Minerii şi energeticienii trebuie să iasă în stradă, dar nu neapărat pentru a-şi păstra drepturile din anii trecuţi. Pentru că asta nu se poate. Dar să protesteze măcar pentru a obţine demiterea echipei Ciurel, care a distrus Complexul Energetic Oltenia. Compania poate fi adusă pe linia de plutire, cu un management profesionist, dar cu multe eforturi şi cu strâns cureaua. Primul pas, obligatoriu, este plecarea celor care şi-ar arătat măsura incompetenţei.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: