CE Oltenia nu s-a grăbit să plătească impozitele la primării

Complexul Energetic Oltenia nu a plătit impozitele aferente clădirilor și terenurilor, inclusiv celor aflate sub construcțiile companiei energetice, la primăriile în care desfășoară activitate. Cel puțin asta spun primarii, care s-au plâns că le-au fost date peste cap bugetele locale, din cauza prelungirii termenului de achitare al impozitului cu bonificația de 10%, până la finele lunii iunie.

Administrația locală din Motru are de recuperat circa o jumătate de milion de lei de la CE Oltenia, sumă aferentă impozitului pe terenuri și clădiri. Pe raza municipiului Motru își desfășoară activitatea carierele Lupoaia și Roșiuța, fiecare având și clădiri administrative pentru care compania trebuie să plătească impozit la primărie. De regulă CE Oltenia plătea până la 30 martie suma aferentă impozitului pe tot anul pentru a beneficia de acea reducere prevăzută prin lege pentru operatorii economici și persoanele fizice. Guvernul a prelungit prin ordonanță de urgență cu trei luni, respectiv până la 30 iunie 2016, termenul până la care contribuabilii pot plăti impozitul pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport, și pot beneficia astfel de bonificația de 10%. În aceste condiții, CE Oltenia nu s-a grăbit să-și plătească dările la bugetele locale. Primarii se plâng că le-au fost date bugetele peste cap. "Nu a plătit. Complexul Energetic Oltenia are să ne dea peste 500.000 lei. Au termen până pe 30 iunie, s-a schimbat legea. După noul Cod Fiscal trebuie să plătească impozit și pentru terenul de sub clădiri, până acum nu plătea. La noi nu are sume mari de achitat, în schimb are la Turceni și Rovinari, unde sunt termocentralele. La noi plătesc pentru suprafețele pe care le au, sedii, pentru cariere. Erau niște sume importante pentru noi. Acum ne chinuim până vin banii. Am zis ca măcar o parte din bani să ne dea. Am discutat, au promis că dau măcar 300.000 lei din cei 500.000 lei", a declarat Dorin Hanu, primar municipiul Motru.

Mai mulți bani pentru localitățile unde sunt termocentrale
Proprietarii trebuie să plătească, din 2016, un impozit de care erau scutiți în anii anteriori: cel pe terenul de sub casă în cazul persoanelor fizice iar agenții economici pentru terenul de sub clădirile proprii. În această situație se află și CE Oltenia, care trebuie să achite acum sume uriașe pentru terenul de sub clădirile pe care le deține, dar și mai mari pentru cel de sub termocentrale. Acest lucru reiese și din declarația primarului de la Turceni care spune că CE Oltenia trebuie să plătească pentru acest an un impozit local aproape dublu față de cel din 2015. "CE Oltenia a făcut declarația. Nu a plătit încă, mai este până la 30 iunie. Are de plătit în jur de 1 milion de lei, cu vreo 400.000 lei mai mult decât în 2015. Asta pentru că trebuie să plătească din acest an impozit și pentru terenul de sub construcție. Până acum nu se impozita", a explicat Dumitru Gâlceavă, primarul orașului Turceni.
Șefii CE Oltenia au avut o şedinţă luna aceasta cu primarii din zonele în care desfășoară activitate compania în care le-au adresat rugămintea de a reduce acest impozit la cea mai mică valoare prevăzută de lege.

Vizualizări: 376

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: