Centrala Spitalului Judeţean primită gratis începe să coste

Spitalul Judeţean Târgu Jiu a început să investească în centrala termică după cea de-a doua explozie. Deşi centrala a fost primită gratis de la Primăria Târgu Cărbuneşti, primele cheltuieli pentru repunerea în funcţiune costă aproximativ 600 de milioane de lei vechi. În timp ce reprezentanţii unităţii spitaliceşti spun că problemele au apărut din cauză că a stat mult timp nefolosită la Târgu Cărbuneşti, primarul localităţii consideră că o parte din vină o are firma care s-a ocupat de montarea acesteia.

Centrala termică a Spitalului Judeţean Târgu Jiu a explodat de două ori în aproape două săptămâni. Repetarea incidentului a făcut să apară tot felul de semne de întrebare în ceea ce priveşte calitatea centralei şi a serviciilor de montare a acesteia. Primarul oraşului Târgu Cărbuneşti spune că aceste explozii sunt anormale în condiţiile în care centrala este una performantă şi valorează peste 300 de mii de euro. “Centrala termică a fost cedată gratuit spitalului din Târgu Jiu în vara acestui an în urma unui protocol încheiat de Primăria Târgu Cărbuneşti cu Consiliul Judeţean. Era o centrală nouă de cartier, ce nu a fost folosită niciodată, ci doar i s-au făcut probele. Transferul a fost făcut legal, după ce aceasta a fost scoasă de două ori la licitaţie şi nu s-a găsit nici un ofertant. Valoarea centralei depăşeşte 12 miliarde de lei vechi şi ca atare trebuia să funcţioneze la parametri maximi”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti. Edilul local este suspicios în legătură cu modul în care a fost instalată centrala. “O firmă specializată s-a ocupat de demontarea, transportarea şi instalarea centralei la Spitalul Târgu Jiu. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar probabil montarea nu a fost făcută ca lumea”, a mai precizat Mihai Mazilu.

S-au făcut primele investiţii

Spitalul Judeţean Târgu Jiu a început să facă primele investiţii în centrala termică. Ieri, angajaţii firmei Tomas, societatea care s-a ocupat de instalarea centralei, au montat arzătoare noi la două dintre cele patru cazane. Reprezentanţii unităţii spitaliceşti spun că explozia nu se va mai repeta întrucât arzătoarele erau de vină. “Angajaţii firmei Tomas montează două arzătoare noi venite direct de la Bucureşti. După cel de-al doilea incident este evident că explozia s-a produs din automatizare. Arzătoarele erau produse în 1998 şi au stat, la Târgu Cărbuneşti, nefolosite aproximativ 10 ani. În mod normal, ar trebui arzătoare noi la toate cele patru cazane, dar acestea sunt scumpe şi este nevoie de fonduri. Un astfel de arzător costă în jur de 300 milioane de lei vechi. Două cazane sunt însă suficiente pentru a asigura căldură întregului spital”, a declarat Viorel Apostol, şeful Serviciului Tehnic al Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

PEDEAPSĂ

Cea de-a doua explozie a centralei a dat naştere unor acuzaţii între politicieni. Ion Fugaru, fostul viceprimar al oraşului Târgu Cărbuneşti, consideră că repetarea incidentului a fost mâna divinităţii. “Cineva de sus l-a pedepsit pe Călinoiu pentru că a luat cu japca cele patru cazane de la Târgu Cărbuneşti”, a declarat Ion Fugaru. În apărarea preşedintelui Consiliului Judeţean a sărit primarul Mazilu. “Fugaru acuză pe toată lumea. Numai el e bun”, s-a revoltat primarul de la Târgu Cărbuneşti.

CERCETĂRI

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la cea de-a doua explozie. Din primele cercetări a reieşit faptul că explozia a fost rezultatul unor acumulări de gaze nearse pe coşul de evacuare al centralei spitalului, fără a fi înregistrate victime. Potrivit procurorilor, pagubele sunt de 100 lei, cele cinci geamuri de la camera centralei termice fiind sparte.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: