Ciurel nu a consultat directorii carierelor pe care trebuie să le închidă

Administraţia CE Oltenia va trebui ca într-o săptămână să prezinte Fondului Monetar Internaţional (FMI) un plan de reorganizare prin închiderea unităţilor nerentabile. FMI a propus două variante pentru reorganizarea complexului. Indiferent de opţiunea administraţiei, carierele din zona Motru, respectiv Lupoaia şi Roşiuţa, dar şi Peşteana sunt direct vizate, închiderea lor fiind consecinţa închiderii unor grupuri sau termocentrale pe care le alimentează cu cărbune. Şefii unităţilor miniere vizate de închidere spun că nu au fost consultaţi de administraţia complexului în această privinţă. 

Potrivit managerului Ciurel, prima variantă de reorganizare a CE Oltenia propusă de FMI a fost renunţarea la cinci grupuri energetice: grupul 1 de la Termocentrala Turceni, grupul nr. 8 de la Işalniţa, grupurile 1 şi 2 de la Brăila, grupul nr.1 de la SE Craiova II, renunţându-se inclusiv la carierele care le deservesc. Cea de-a doua variantă de reorganizare presupune închiderea grupului nr. 1 de la Termocentrala Turceni şi dar şi cele două termocentrale din Dolj, Craiova II şi Işalniţa împreună cu carierele care le deservesc, respectiv o parte din cele din zona Motru, dar şi Peşteana. Asta înseamnă că, indiferent de varianta pe care o va aplica administraţia CE Oltenia, carierele din zona Motru dar şi Peşteana sunt direct vizate. Directorii carierelor din zona Motru au spus că nu au avut discuţii cu administraţia CE Oltenia referitoare la acest aspect. „Eu nu pot să comentez. Nu ştiu dacă sunt reale, în al doilea rând suntem prea mici pentru a face astfel de comentarii. Nu am purtat discuţii cu administraţia referitor la variantele propuse de FMI. Doar ce am văzut în presă. Nu cred până nu...”, a spus Ion Ghiga, şeful Carierei Roşiuţa. „Nu ştiu nimic, am fost plecat câteva zile în concediu. Acum suntem la serviciu, ne facem treaba. Nici nu am avut o discuţie cu conducerea companiei, nu am discutat nimic de reorganizare, de situaţia complexului, Işalniţa, Craiova, zona Motru. Nu au fost discuţii legate de această temă”, a spus Constantin David, şeful carierei Lupoaia. Contactat telefonic, şeful carierei Peşteana, Mihai Mariescu, nu a vrut să facă declaraţii legate de acest aspect.

Sindicalist: Reducerile cu personalul nu rezolvă problemele 

Ioan Pisc Scrădeanu, preşedintele Federaţiei „Energetica“, semnatară a Contractului Colectiv de Muncă din CE Oltenia, susţine că reducerile nu rezolvă problema companiei. „Reducerile cu personalul nu rezolvă problemele. Cred că trebuie identificate surse de finanţare pentru a intra în normalitate în ceea ce priveşte condiţiile de mediu angajate de statul român şi, de ce nu, o funcţionare a CE Oltenia care să permită creşterea de venituri ca să ai pretenţii la cheltuieli. Dacă va reuşi o vânzare mai mare de 14 TWh e foarte bine, dacă nu trebuie luate măsuri“, a spus sindicalistul. El a spus că ştie despre variantele de reorganizare, discutate la Ministerul Energiei. „Eu am spus că soluţia ar fi mixul energetic“, a susţinut Scrădeanu.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: