Ciurel: Nu pot să garantez sporuri, prime şi alte accesorii la salarii

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că anul acesta nu vor creşte salariile minerilor şi energeticienilor şi că nici nu garantează că vor fi acordate prime sau sporuri. Mai mult, nici economia la fondul de salarii nu va fi redistribuită pentru că este inexistentă. Ciurel a dat de înţeles că nu garantează nici păstrarea tuturor salariaţilor, asta pentru că la nivel european se pregăteşte o scumpire a certificatelor de CO2.

Reporter: Veţi redistribui economia la fondul de salarii, aşa cum cer liderii de sindicat?

Laurenţiu Ciurel: Nu există niciun fel de economie, le-am spus foarte clar. Dacă vor să înţeleagă... Le-am arătat, le-am explicat, este o chestie de contabilitate primară. În momentul în care a fost am distribuit-o. Şi cu ceva timp înainte am dat cu ocazia Crăciunului bani pentru cadouri, pentru copii. Nu era obligaţia, dar exista la momentul acela o economie la salariu şi, între timp, s-a lucrat în luna decembrie la 12 ore, s-a lucrat la program prelungit, am explicat. Nu e niciun fel de problemă, dacă sunt bani nu ne ducem cu ei în profit sau să facem altceva. Le-am dat la oameni.

Rep.: În urmă cu ceva timp spuneaţi că nu vor fi creşteri salariale în 2015. Vă menţineţi declaraţia?

L.C.: Nu se va umbla la salariu în 2015. Nu vor fi creşteri, nu vor fi scăderi. În schimb nu pot să garantez pentru sporuri, prime şi alte accesorii la salarii. Salariul va rămâne constant pentru că nu se poate. Dacă am putea, am face-o. Dacă ar exista bază şi sursă pentru măriri, am face-o. Din păcate nu se poate, încercăm să menţinem cât mai multe locuri de muncă posibile, dar la modul cum se pune problema pe plan european…

Rep.: Ce vreţi să spuneţi în concret?

L.C.: Astăzi am stat trei ore în telefon cu parlamentarii europeni, nu numai români, pentru că e o mare emoţie şi o mare luptă acolo cu privire la viitorul cărbunelui pe plan european, se doreşte creşterea bruscă a preţului certificatului de CO2. Unii vorbesc de 30 de euro. Nu ştiu dacă noi putem suporta creşteri de peste 7 euro sau peste 8 euro la momentul acesta, de 30 de euro nu mai poate fi vorba, aşa că aceste aberaţii şi cereri populiste nu o să-şi găsească niciun fel de ecou, de rezonanţă, pentru că atâta poate compania la momentul acesta.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: