Comuna Dănești, ocolită de investitori și rămasă fără fermieri

Comuna Dănești este una dintre localitățile județului Gorj care este ocolită de investitori. Mai mult, și fermierii din comună sunt din ce în ce mai puțini, deși aceștia erau baza și sursa de venit a cetățenilor din localitate. Primarul Emilian Rusu ar fi vrut ca localnicii să se constituie în asociații de proprietari și în felul acesta să obțină fonduri, însă constată că de la o zi la alta tot mai mulți renunță la această îndeletnicire. Singurul investitor din Dănești este o firmă din București care ar vrea să facă în zonă un parc eolian.

Autoritățile locale din comuna Dănești nu se uită prea încrezătoare în viitor. Deși localitatea era cunoscută în trecut ca fiind comuna cu cei mai mulți crescători de animale, care susțineau piața de lactate din tot județul, acest lucru nu mai este valabil acum. Majoritatea crescătorilor de animale a renunțat la această îndeletnicire, pentru că cerințele statului sunt foarte mari, iar câștigul lor nesemnificativ în raport cu munca depusă. Localnicii nu sunt dispuși să se constituie în asociații pentru a avea anumite beneficii. „Vreau să vă spun că cei mai mulți oameni din comuna Dănești au trăit din creșterea animalelor și încă mai sunt, dar foarte puțini. Când am venit eu la primărie erau peste 3.000 de animale în comună, iar acum dacă mai sunt 1.000 este bine. Nu exista familie care să nu aibă vaci, capre, oi și se știe bine faptul că oamenii din Dănești alimentau cu lactate piețele din Târgu-Jiu și nu numai.  Oamenii sunt descurajați de statul ăsta care le impune anumite condiții pe care ei nu le pot îndeplini și îi fac să renunțe la animale. Aș fi vrut să se constituie în asociații și să se folosească de izlazul comunal, ar fi luat și ceva bani de la APIA, dar nu mai vor”, a precizat Emilian Rusu, primarul comunei Dănești.

Un singur investitor la Dănești

Nici la capitolul investitori comuna Dănești nu stă foarte bine, asta pentru că aici o singură firmă vrea să dezvolte un parc fotovoltaic, în rest nimeni nu s-a interesat de această localitate. „E o firmă din București care a achiziționat 7 hectare de teren  de la cetățeni pentru un parc fotovoltaic între satele Bucureasa și Botorogi.  Pentru primărie nu este un câștig prea mare. Asta ar însemna 700 de euro anual și poate am reuși să rezolvăm și iluminatul public, dar deocamdată e la stadiul de discuții acest aspect”, a precizat Emilian Rusu.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: