Comunartiștii

Ieri vă spuneam despre niște actori tineri cântând împotriva unei manipulări evidente. Tinerii înțeleg. De ce doar tinerii? Bătrânii artiști nu înțeleg. Unii. Alții nu vor să înțeleagă sau pur și simplu fac pe proștii. Totul pleacă de dincolo, de dinainte, din perioada comunistă. Vorbeam noi mai demult că la noi nu au existat disidenți în lumea culturală. Era o formă mai drăguță de a spune că au existat aproape în exclusivitate artiști care lingeau supremul conducător în locuri în care până și el ar fi preferat să se șteargă singur.

Acum, cumva firesc, acei artiști țin isonul Antenei 3. Chiar și acum, da, când bate la ușă sfertul de veac de la revoluție. Nicu Alifantis, Draga Olteanu Matei, Tudor Gheorghe, Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Florina Cercel, Catrinel Dumitrescu și mulți, mult prea mulți alții, se declară solidari cu Antena 3 și, implicit, cu trecutul și mizeria care ne trag în jos. Balastul comunismului atârnă încă greu, iar susținerea de către aceste nume grele nu ajută deloc, dar nu face decât să întârzie progresul inevitabil. Vorba celor de la Mondenii: ”au mai mulți artiști ca în reclama la Catena”. Ce vină o avea țara asta, ca să citez dintr-un clasic, ca să-și merite asemenea vedete? De ce nu or avea decența să nu se bage, măcar? Cu câtă lejeritate urinează acești (unii dintre ei, cel puțin) imenși artiști pe opere superbe, doar din dorința de a fi pe placul maselor neroade sau, mai grav, de a mai încasa un ban ”cinstit” de la stat sau de la cei care-au furat de la stat, la bătrânețe?

Poate că fiecare țară își are vedetele pe care le merită. Poate publicul oamenilor de mai sus este același cu mulțimea hidoasă pe care am putut-o urmări, nu fără un junghi de rușine în coaste, la plimbarea anteniștilor. În mod cert, însă, eu nu mai pot fi publicul lor. Într-un moment în care se separă grâul de neghină, compromisurile de o asemenea natură nu se mai pot face. Să-i lăsăm pe artiști de șușe comuniste cu Antenele lor, așadar. Noi să ne îndreptăm în continuare, cu încredere, spre Vest.

Semnat: fostul vostru public.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: